Laptele de iapă este baza unei băuturi alcoolice denumite kumis.
Kumisul, o băutură miraculoasă pe bază de lapte fermentat, este unul dintre cele mai puternice remedii din medicina populară rusească. Această băutură delicioasă are o tradiţie îndelungată în stepele din Rusia şi Asia. Laptele acesta nu e consumat, de regulă, în formă pură, deoarece e un laxativ puternic. Așa că nu e de mirare faptul că oamenii din Asia Centrală îl fermentează și îl transformă în alcool din timpuri străvechi: cea mai veche dovadă a existenței băuturii kumis datează din anul 5 î.Hr.
Kumis nu are un grad ridicat de alcool, fiind similară cu berea din acest punct de vedere. Pe de altă parte, în privința producției, e mai asemănătoare cu vinul, deoarece fermentația se face din zaharuri lichide (fructoza în vin, lactoza la kumis) și nu din cereale.
După reţele originale, kumisul se prepara prin fermentarea laptelui de iapă într-un recipient confecţionat din piele de cal. În prezent, reţeta, extrem de populară şi apreciată pentru efectele sale benefice supra sănătăţii, poate fi preparată acasă, astfel: Kumis – Reţetă Ingrediente;
2 linguri chefir (iaurt) 1 litru de lapte 2 linguri de miere, 1 linguriţă drojdie uscată 1 cană de apă .
Mod de preparare
Într-un pahar cu apă caldă (40 de grade Celsius) adăugaţi cele 2 linguri de miere şi amestecaţi bine, până când se dizolvă complet. Turnaţi lichidul din pahar într-un borcan de sticlă mai încăpător şi adăugaţi peste el chefirul sau iaurtul şi laptele. Amestecaţi foarte bine cu o lingură de lemn curată, până când conţinutul devine omogen. Acoperiţi borcanul cu două straturi de tifon şi apstrati-l într-un loc călduţ, timp de trei zile. După această perioadă, adăugaţi în compoziţie (în borcan) drojdia uscată, amestecaţi cu lingură de lemn şi acoperiţi din nou borcanul. Prezenţa bulelor în recipient indică sfârşitul perioadei de perioadei de fermentaţie. Aceasta înseamnă că băutura este gata. Borcanul se păstrează la rece, în frigider.
Consumaţi câte 50 ml. de kumis, înainte de mesele principale, de 3 ori pe zi, în cură de 2 săptămâni. Consumul zilnic de kumis este recomandat pentru întărirea sistemului imunitar. Administrarea regulată a iaurtului sau chefirului măreşte de patru ori nivelul interferonului-gamma, o proteină produsă de către globulele albe, ce ajută sistemul imunitar să eradicheze infecţiile.