Specialiștii au dezvăluit care este băutura care poate duce la AVC sau Alzheimer. Oamenii care o consumă riscă să se confrunte și cu obezitatea sau cu alte afecțiuni. Medicii au explicat la ce simptome trebuie să fim atenți.
Specialiștii au explicat de ce o anumită băutură este extrem de periculoasă pentru sănătate. Aceasta ar putea duce și la AVC sau Alzheimer. În ultima vreme, inclusiv la noi în România, au fost lansate tot felul de alerte alimentare, de la produsele pentru copii, până la alimentele de zi cu zi.
Medicii spun că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu obezitatea din cauza alimentației proaste. O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, care afectează peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa. Acesta este mesajul transmis recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Problemele provin din cauza alimentației greșite, în special din cauza fast food-ului sau a alcoolului. Mulți fumează, mănâncă dulce sau carbohidrați fără să se gândească la pericolul la care sunt expuși.
Un pericol pentru sănătate
În prezent, experții în sănătate publică atrag atenția că „băuturile carbogazoase dulci pot provoca boli cronice și chiar încetinesc activitatea creierului, ajungând la fenomenul de ceața creierului, o problema cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume în ultima perioadă. Atunci când uitați chestiuni simple, cum ar fi unde ați lăsat cheile de la mașină… Vă întoarceți să verificați dacă ați încuiat ușa casei, dacă ați oprit apa, dacă ați scos din priză placa de întins părul pusă pe pat…, sau pur și simplu nu vă puteți concentra la activitățile de zi cu zi, acestea sunt doar câteva dintre „simptomele” provocate de această afecțiune.”
Amy Shapiro, expert medical în hematologie și oncologie, a declarat: „creierul nostru pare lent, de aceea simțim nevoia să îl trezim cumva. Și cum facem asta? Cu ajutorul băuturilor dulci care ne dau senzația că ne ascut simțurile. Însă doar pentru scurtă vreme. Aceste băuturi inundă organismul cu cantități mari de zahăr, coloranți artificiali, conservanți și adesea cofeină”. Iată așadar unde greșim.
Băuturile nocive pentru organism
Medicul Amy Shapiro a explicat care sunt riscurile băuturilor dulci și carbogazoase:
– pâclă deasă pe creier/ ceața creierului
– poftă mai mare de zahăr
– agitație, nervozitate
– oboseală, epuizare
„Pe lângă faptul că acestea nu vă mențin creierul ascuțit, băuturile dulci pot duce, de asemenea, la inflamații atât în organism, cât și în creier pe termen lung”, mai spune medicul Shapiro.
În cele din urmă, acest lucru poate duce la:
– Alzheimer
– demență
– accident vascular cerebral
– boli de inimă, dar și alte probleme.
”Aceste băuturi sunt lipsite de beneficii nutriționale și sunt cauza multor boli cronice. Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății ar recomanda eliminarea tuturor băuturilor dulci din dieta dumneavoastră pentru a promova sănătatea și îmbunătățirea activității cognitive”, a declarat ea, potrivit EatThis.