Puțini români au auzit de Matcha și despre efectele acestei pudre obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde.
Este originar din China, dar această plantă a creat o adevărată cultură a ceaiului în Japonia. Pentru a obține licoarea, care are efecte miraculoase asupra organismului uman, frunzele de ceai sunt ținute la umbră ceea ce le dă culoarea verde intens, ceea ce înseamnă un conținut mare de clorofilă.
De fapt, această clorofilă este prin similitudine „sângele”plantelor, asemeni hemoglobinei umane.
Pentru ca un ceai Matcha să fie de calitate, trebuie ca frunzele să fie recoltate manual, după care se pun la uscat într-un mediu lipsit de umiditate și cât mai întunecat.
Astfel uscate funzele de ceai se pisează cu ajutorul unor pietre de granit care protejează ceaiul și nu se încălzesc, căldura ducând la distrugerea proprietăților ceaiului în această fază.
Un ceai Matcha este cu atât mai bun și își păstrează mai bine proprietățile cu cât este de culoare mai verde, aproape de culoarea natural. Dacă în pudra obținută există mici particule vizibile cu ochiul liber și dacă, culoarea pudrei are „tentă” maronie sau galbenă, ceaiul Matcha are calitate mai scăzută.
Un asemenea ceai are propria metodă de preparare, care nu este grea dar trebuie puțină atenție și un pic de artă în sine.
Într-un bol, de preferat din ceramică, se pune apă caldă, iar ușor, presărând se adaugă pulberea minune. Apa nu trebuie să depășească maxim 80 de grade. Peste această temperatură nutrienții din ceai se distrug, dar și ceaiul capătă un gust diferit decât cel pe care ar trebui să-l aibă. La acest tip de ceai nu se adaugă nici zahăr, nici miere. Efectele ceaiului Matcha sunt comparabile cu cele ale cafelei, doar că Matcha conține de zece ori mai mulți nutrienți ca alte tipuri de ceai verde.
Ceaiul Matcha are de 130 de ori mai mulți antioxidanți decât un ceai obișnuit.
Antioxidanţii sunt, de fapt, un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe.
Matcha are cu 350% ori mai multi nutrienti si antioxidanti decat ceaiul verde.
Beneficiile terapeutice ale ceaiului Matcha sunt multiple, dintre care enumerăm câteva:
Luptă împotriva cancerului având un puternic efect antioxidant; ajută la protejarea ficatului; ajută la arderea grăsimilor; luptă cu virozele și bacteriile; întărește sistemul imunitar; scade nivelul colesterolului rău (LDL); te ajută să fii plin de energie; detoxifiază organismul în mod natural și eficient.