Bateria cu nisip care poate stoca necesarul de căldură pe o săptămână

Sursa foto: facebook

Start-up-ul finlandez Polar Night Energy a făcut o baterie cu nisip care poate stoca necesarul de căldură pe timpul iernii al unui oraș, timp de o săptămână. Cu o capacitate de stocare a energiei termice din surse solare și eoliene de până la 100 MWh, aceasta va fi de zece ori mai mare decât dispozitivul pilot anunțat de aceeași companie în 2022, dar și cea mai mare baterie cu nisip din lume.

Cea mai mare baterie cu nisip din lume

Tehnologia va contribui la reducerea emisiilor cu aproape 70%, după ce va fi pusă în funcțiune, în localitatea Pornainen din sudul Finlandei, au reprezentanții Polar Night Energy.

Sursa foto Dreamstime

„Este palpitant să construiești un sistem de stocare a energiei termice la scară largă, care va funcționa totodată ca centrală principală de producție în rețeaua de termoficare din Pornainen. Acesta este un pas semnificativ în dezvoltarea tehnologiei bateriilor cu nisip”, spune Liisa Naskali, COO la Polar Night Energy.

Cum funcționează această baterie

Bateria va consta într-un siloz din metal de mari dimensiuni, se așteaptă să aibă o înălțime de 13 metri și o lățime de 15 metri, umplut în acest caz cu un produs rezidual al producției de șeminee. În interior se află și o instalație care convertește electricitatea în căldură, fiind folosit excesul de electricitate generat de sursele regenerabile, potrivit spotmedia.

Sursa foto Dreamstime

Nisipul astfel încălzit poate stoca energia luni de zile la rând, aceasta putând fi eliberată sub formă de căldură atunci când este nevoie. Bateria poate fi convertită și înapoi în electricitate, însă cel mai eficient este să folosești căldura ca atare în rețeaua de termoficare, conform reprezentanților Polar Night.

Bateriile generează electricitate

Bateriile genereaza electricitate însă o cantitate destul de mare de căldură se generează în acest proces, căldură care se pierde. Probabil dacă această căldură ar fi reutilizată și transformată și ea la rândul ei în electricitate și bateriile ar fi mai eficiente.

Datorită unor cercetători de la Universitatea Standford care au realizat cum pot transforma căldura generată de baterii în electricitate, și această idee ar putea avea un viitor. Temperatura afectează voltajul unei baterii reîncărcabile și pentru a eficientiza procesul, căldura generată la încârcare este folosită apoi pentru a încălzi o baterie neîncărcată. Bateria va rămâne încărcată atunci când este caldă, iar la atingerea ciclului de încărcare va fi răcită, și îi va ridica voltajul. Când este răcită complet, bateria respectivă va avea o capacitate mai mare comparată cu energia necesară pentru a o încărca.