„Este un moment în care oamenii se gândesc cu mai mare atenție la cum își drămuiesc banii, cum îi cheltuie, ce alocă pentru rate, pentru facturile la utilități, pentru alte cheltuieli în așa fel încât să își permită”, a spus economistul Adrian Negrescu, făcând referire la criza economică cu care se confruntă românii. Cu toate acestea, sumele de bani puse deoparte nu ating nici măcar 100 de euro.
Criza generată de pandemia de coronavirus a pus întreaga lume pe jar. În România, prețurile continuă să crească, atât la produsele alimentare, cât și la serviciile facturate. Cetățenii încearcă să economisească în așa fel încât să reușească să acopere toate cheltuielile.
Scumpirile au determinat 51% dintre români să își monitorizeze activitățile financiare. Vorbim despre un procent în creștere cu 15% față de perioada dinainte de declanșarea pandemiei. Sumele pe care le pun deoparte, însă, nu sunt deloc mari. Dacă austriecii economisesc 344 euro lunar, iar slovacii aproximativ 123 euro pe lună, românii strâng o sumă de circa 309 lei lunar pentru zilele negre, adică nici măcar 100 de euro.
Doar 1 din 2 români economisește lunar o sumă fixă
Ultimele cifre indică faptul că doar un român din doi reușește să pună deoparte o sumă fixă lunar. Șapte persoane din zece economisesc sume în funcție de banii cu care mai rămân după achitarea facturilor și a altor cheltuieli.
„Avem 1.6 milioane de români care câștigă salariul minim și cărora le este foarte greu să pună bani deoparte”, a precizat Adrian Negrescu, în contextul în care cetățenii nu reușesc să economisească nici măcar 10% din veniturile pe care le câștigă, în cazul unui salariu mediu net de 3.541 lei.
„Am strâns mult prea mult cureaua”
Foarte mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la situația lor financiară, în contextul în care facturile vor crește vizibil odată cu instaurarea unor temperaturi și mai reci. „Am strâns mult prea mult cureaua. Nu reușesc să îmi strâng nici (n.r. pentru facturi”, a mărturisit un bărbat.
„Ne plătim toate datoriile la stat în primul rând, după aia ne calculăm cam cât ne trebuie pentru mâncare”, a spus o altă persoană. Românii spun că nu au de unde să pună deoparte mai mulți bani. Pe unii îi ajută inclusiv copiii. „Dacă vin zile negre? Asta e, ne împrumutăm”, a concluzionat un român.
Sfaturile specialiștilor
Experții din economie sfătuiesc populația să stabilească o sumă fixă pentru economii la debutul fiecărei luni.
„Poți economisi acești 20% începând prin a te plăti pe tine însuți la început de lună, nu la sfârșit de lună să vezi ce îți mai rămâne”, a spus analistul financiar Irina Chiţu într-o intervenție la Antena 3.