Evenimentul Zilei > EVZ Special > Bătălia ruso-ucraineană pe DOSTOIEVSKI
Bătălia ruso-ucraineană pe DOSTOIEVSKI

Bătălia ruso-ucraineană pe DOSTOIEVSKI

Marele scriitor Feodor Dostoievski este o nouă miză în războiul dintre Ucraina şi Rusia, Kievul revendicându-l deşi autorul romanului “Idiotul” s-a născut la Moscova.

„Chiar și în cazul în care cercetătorii vor stabili că Feodor Dostoievski avea rădăcini ucrainene, aceasta în niciun caz nu va schimba atitudinea noastră față de marele scriitor, întrucât cultura trebuie privită în ansamblu, fără să ne bazăm doar pe faptul de unde se trag rădăcinile și orginea autorului”, a declarat scriitorul și criticul literar din Rusia Pavel Bacinski, citat de site-ul ria.ru.

Viktor Iușcenko l-a decarat pe Dostoievski reprezentant al „civilizației ucrainene”. Fostul președinte ucrainean, Viktor Iușcenko, a declarat recent, în cadrul unei prelegeri susținută în fața studenților de la Universitatea  Culturală din Kiev, că pictorul Ilia Repin este originar din gubernia Harkiv, fiind descendent al cazacilor. La fel el i-a declarat şi pe Piotr Ciaikovski şi pe Dostoievski reprezentanţi de vază ai culturii naționale ucrainene. „Dostoievski este scriitor de-al nostru, ucrainean. Pe lista respectivă pot include mii de alte nume de personalităţi culturale”, a declarat fostul lider de la Kiev.

Marele scriitor s-a născut în anul 1821, la Moscova, după linia paternă acesta provine din nobilimea poloneză a dinastiei Dostoievski. Bunicul și un unchi al scriitorului au fost preoți în localitatea Voitovițî, astăzi regiunea Vinnița din Ucraina, unde s-a născut și tatăl scriitorului.

„Este o perioadă a unui bizar naționalism, unul distructibil pentru dezvoltarea culturii. Cultura trebuie tratată per ansamblu. Ce importanță are, ce fel de origini are Dostoievski, chiar dacă ar fi ucrainean și ce dacă? Gogol are origini ucrainene, Soljenițin la fel… Dacă vor demonstra că Dostoievski a avut origini ucrainene, s-o facă, aceasta nu va schimba în niciun fel atitudinea noastră față de Dostoievski”, a declarat Bacinski.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: