Rădița Radu, asistentă maternală la Constanța, se luptă în instanță pentru a putea înfi a fetița pe care a avut-o în grijă și de a cărei adopție spune că nu știa. Fetița a ajuns la o altă familie care speră să o poată păstra.
Nu de puține ori, asistenții maternali care primesc copii în plasament ajung să se atașeze în așa măsură de micuți încât în cele din urmă îi înfiază cu acte în regulă. Devin părinți adevărați spre disperarea familiilor cu certificat de părinte adoptator care așteaptă cu anii să le fie prezentat un copil și care, la rândul lor, acuză sistemul că-i avantajează pe asistenții maternali.
Bătălia crâncenă de a pune mâna pe un copil adoptabil capătă note dramatice în România, o țară în care peste 60.000 de copii sunt în grija statului, dar doar 1.400 sunt declarați adoptabili și doar 700 sunt efectiv înfiați pe an.
„A fost dragoste la prima vedere”
Când vorbește despre Nicoleta, fetița pe care a crescut-o de la vârsta de două luni până când a trecut de 2 ani, Rădița Radu nu-și poate stăpâni lacrimile. „De când am luat-o în brațe am știut că o voi înfia. A fost dragoste la prima vedere”, suspină femeia.
Rădița este asistentă maternală la Constanța din 1998 și până acum a avut în grijă 16 copii. S-a atașat de toți și i-a îngrijit ca și când ar fi fost ai ei, însă pe micuța Nicoleta o considera fiica ei. Ca și pe Cristi, un băiețel de 9 ani, înfiat și el în urmă cu câțiva ani.
Parcă simțind că o pierde, femeia susține că a întrebat tot timpul la Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGASPC) Constanța dacă și când devine fetița adoptabilă. „Mereu îmi spuneau: aveți răbdare că o să vă informăm. Nu au făcut-o”, adaugă mama socială.
Ea mai spune că a aflat de deschiderea procedurii pentru Nicoleta când era deja prea târziu pentru ca ea să mai aibă șanse la înfiere: „De la București, venise deja lista cu cele 10 familii care o voiau”.
Disperată să recupereze fetița, asistenta maternală a deschis proces în justiție: „I-am dat în judecată pentru că mi-au luat copilul”.
Tribunalul decide azi
Astăzi, are loc prima înfățișare. Rădița Radu va afla dacă tribunalul îi recunoaște calitatea procesuală. Dacă nu, bătălia pentru micuță este pierdută. Procedura de înfiere aflată în derulare se va încheia în septembrie, iar Nicoleta va rămâne la familia sa adoptatoare, care este tot din Constanța.
DGASPC: „Procedura a fost respectată”
Funcționarii DGASPC Constanța susțin însă că procedura legală a fost respectată întocmai. Potrivit unui răspuns al instituției citate, informarea Rădiței Radu a avut loc pe 26 iunie 2013 când i-a fost înmânată asistentei maternale lista cu documentele necesare pentru depunerea cererii de adopție și formularul cererii de evaluare în vederea eliberării atestatului de familie aptă să adopte. „Precizăm faptul că de la momentul realizării informării prealabile a doamnei Radu Rădița, aceasta nu a mai contactat Biroul Adopții și Postadopții, nu a mai întreprins niciun demers în sensul atestării, deși, prin natura profesiei sale s-a aflat în legătură permanentă cu asistenții sociali cărora le putea solicitata informații suplimentare cu privire la procedura adopției sau le putea aduce la cunoștință orice modificare intervenită în decizia sa privind adopția copilului”, se arată în documentul citat mai sus.
„În ceea ce privește adaptarea copilului în familia în care a fost încredințat în vederea adopției, afirmăm că acest proces decurge foarte bine, evoluția relațiilor intrafamiliale fiind una pozitivă, lucru constatat și de Corpul de Control al Autorității pentru Protecția Copilului și Adopție, care a efectuat verificări cu privire la acest caz, tot la sesizarea doamnei Radu Rădița”, se mai arată în document.