Evenimentul Zilei > Politica > Bătălia pe instituțiile-cheie în stat. PSD lasă PNL cu buza umflată | EVZ EXCLUSIV
Bătălia pe instituțiile-cheie în stat. PSD lasă PNL cu buza umflată | EVZ EXCLUSIV

Bătălia pe instituțiile-cheie în stat. PSD lasă PNL cu buza umflată | EVZ EXCLUSIV

Social-democrații nu cedează niciun post liberalilor în instituții importante precum AEP, BNR, ASF sau ICR. Singura funcție care ar putea reveni PNL este șefia SIE, dacă Klaus Iohannis va decide să numească pe cineva din rândurile liberalilor

Coaliția de guvernare PSD-ALDE vrea să aibă control pe toate fronturile, după ce, ieri, plenul reunit a vacantat posturile, potrivit surselor EVZ. Toți oamenii propuși de social-democrați la pentru postul de viceguvernator al BNR, după demisia liberalului Bogdan Olteanu, sunt apropiați ai fostului premier Victor Ponta. Economistul Cristian Socol este un fost consilier, Eugen Teodorovici este fost ministru al Fondurilor Europene, iar Enache Jiru , fost secretar de stat la Finanțe.

Pentru funcția de vicepreședinte al ASF este în cărți actualul director al Fondului de Garantare al Asigurărilor, Cristian Roșu, despre care se speculează că ar fi rudă cu liderul PSD, Liviu Dragnea. O altă propunere ar fi Florin Golovatic, directorul în ASF.

Autoritatea Electorală, pe mâna ALDE

ALDE ia doar șefia AEP, unde este nominalizat fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu. Propus inițial pentru șefia TVR, fostul senator Georgică Severin este acum susținut de PSD ca director al Societății Române de Radiodifuziune (SRR). La șefia ICR, Dragnea susține o femeie care conduce o serie de programe culturale în teritoriu, au spus, pentru EVZ, surse parlamentare.

PNL nu primește, dar propune

Liberalii au pe cineva în vedere pentru funcția de viceguvernator al BNR, chiar dacă știu că PSD nu le va da nimic, au spus surse din PNL, pentru EVZ. Postul e dorit de Andreea Paul, deputații Cătălin Predoiu și Eugen Nicolăescu. Inițial, aceiași liberali vizau o candidatură și la ASF, însă ulterior s-au răzgândit, au spus surse liberale, pentru EVZ.

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, a anunțat ieri că și-a depus candidatura pentru șefia ICR, cât și proiectul managerial la Senat. Pentru ICR Viena, liberalii o propun pe Irina Cornișteanu.

Celelalte partide din Opoziție, USR și PMP nu se grăbescă să facă nominalizări, decât după negocierile cu majoritatea PSD-ALDE.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca, până la 27 martie, să fie făcute propunerile pentru cei care vor ocupa posturile vacante de viceguvernator BNR, preşedinte AEP si vicepreşedinte ASF. (A contribuit Ionel Dancu)

Iohannis nu se grăbește cu numirea la SIE

Președintele Klaus Iohannis nu se grăbește cu anunțul viitorului șef al Serviciului de Informații Externe. Senatorii și deputații au luat act, de abia în plenul de ieri, de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de director al SIE, și a vacantat postul, la șapte luni după ce el a demisionat. Șeful statului a anunțat, ieri, că va face o propunere pentru şefia SIE la momentul potrivit, precizând că, înainte de a face publică această nominalizare, va discuta cu majoritatea parlamentară.„Parlamentul, cred că după nici şapte luni, a reuşit să vacanteze postul. Da, la momentul potrivit voi face o propunere. (…) Nu mă grăbesc”, a spus Iohannis.