Ambele organizaţii adoptă ideologia jihadistă, însă privesc diferit raportarea la Islam şi pe cea la viitorul Califat.

Astfel, Al Qaeda, reprezentată în Siria de către Jabaat al Nusra(Frontul al Nusra), a optat pentru realizarea mai întâi a dominaţiei globale şi ulterior declararea Califatului global. Mai apropiată de religie şi fundamentalistă în funcţionare, organizare şi comportament, Al Qaeda a fost alcătuită din credincioşi care respectau strict litera Coranului şi modul de viaţă al Profetului Mohamed în anii 600, austeri, respectând sărbătorile şi închinându-se de cinci ori pe zi.

Spre deosebire de această abordare, Daesh, autointitulată Stat Islamic, a îmbrăcat o haină mai lejeră în raport cu credinţa, pe care o foloseşte însă extensiv pentru legitimarea mişcărilor şi acţiunilor sale. Astfel, ea adoptă şi angajează mercenari de toate culorile, trecuţi sau nu la religia islamică, voluntari, şi luptători, şi mercenari, seculari sau chiar creştini din toată lumea, pe care-i plăteşte, le oferă droguri, alcool şi servicii sexuale din partea femeilor ce se alătură organizaţiei sau a celor din zonele pe care le au sub control, violul fiind o practică curentă a cuceritorilor şi stăpânilor în zona controlată de Statul Islamic în Irak şi Siria. De asemenea, Daesh a proclamat de la început Califatul, Statul Islamic, înainte de a se lansa propriu-zis în controlul teritoriului unde era desfăşurat.

La această oră, deşi a pierdut forţe importante, Statul Islamic în Irak şi Siria controlează circa 10 milioane de persoane de la care percepe taxe, chiar dacă nu se poate vorbi propriu-zis de o organizare statală. În schimb Califatul Al Qaeda, anunţat de către Ayman al Zawahiri într-o postare pe internet, ar urma să fie înfiinţat în zonele de Nord-Vest ale Siriei, zonă controlată relativ de către Jabaat al Nusra, acolo unde a fost trimis adjunctul militar terestru al trupelor Al Qaeda, egipteanul Saif Al Adel, care trebuie să îndeplinească ordinul de ocupare a teritoriului din Siria.

Dincolo de ridicolul situaţiei, este de reţinut că rivalitatea dintre cele două organizaţii teroriste, Al Qaeda şi Stat Islamic, a trecut de la bătălia pentru donaţii financiare, pentru luptători şi voluntari, pentru alte organizaţii care să se alăture celor două francize, pentru prestigiu, la rivalitatea privind crearea Califatului, care în credinţa islamică ar fi unic şi s-ar realiza ca încununare a victoriei religiei islamice pentru a trăi în varianta fundamentalistă în care şi-a trăit viaţa Profetul. Mai mult, resursele pe care cele două organizaţii le alocă acestor proiecte sunt importante, deşi Statul Islamic, mai modern, are investiţii majore în zona mass-media şi cibernetică, utilizând extensiv propaganda pe net şi convertirea, racolarea adepţilor şi finanţarea acţiunilor sale, multe dintre ele acţiuni oribile şi dezumanizante, dar cu impact major, creat special pentru a atrage adepţii prin cruzimea acţiunilor sângeroase şi şocante, amplificate prin promovare mediatică.

Noul anunţ al lui Zawahiri creează o oportunitate importantă Federaţiei Ruse de a cere declararea unor noi grupări ale opoziţiei siriene drept organizaţii teroriste, având în vedere că Frontul Al Nusra este o parte importantă a opoziţiei siriene la Bashar al Assad şi că ea funcţionează împreună sau împletită cu alte organizaţii care sunt moderate, resping jihadismul şi nu au fost implicate în atrocităţi. Dealtfel şi Frontul al Nusra nu e cunoscut în regiune ca autor al unor atrocităţi, chiar dacă alipirea la Al Qaeda l-a costat eticheta de organizaţie teroristă. Demersul de înfiinţare a Califatului ameninţă să submineze şi mai puternic opoziţia siriană moderată şi negocierile de pace de la Geneva pe tema Siriei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.