Ciocnirea a avut loc în momentul în care agentul Secret Service care transportă valiza cu codurile nucleare ale șefului de la Casa Albă – cunoscută sub numele de „fotbalul nuclear – a fost împiedicat să îl urmeze pe Donald Trump, care vizita Marele Zid, scrie site-ul de știri Axios.

Șeful administrației de la Casa Albă, John Kelly, a încercat să intervină, cerându-le ofițerilor americani să își continue drumul, precizează Axios, care citează cinci surse anonime pentru această relatare, preluată de presa din întreaga lume.

Însă, securitatea chineză a refuzat să de dea deoparte, ceea ce a proviocat scurtul moment de încăierare. „Un membru al echipei de securitate chineze l-a apucat pe Kelly, iar Kelly l-a lovit peste mână, îndepărtându-i-o de pe corpul său”, scrie foarte seriosul site de informații.

„Atunci un agent Secret Service l-a apucat pe oficialul chinez și l-a „placat”, punându-l la pământ.”

Membrii echipei de securitate americane au reușit în cele din urmă să-și facă drum spre Marele Zid și „în nici un moment chinezii nu au avut în posesie fotbalul nuclear; nici măcar nu l-au atins”, scrie Axios.

Valiza nucleară trebuie să fie permanent în preajma președintelui Statelor Unite, chiar și când se află în vizite. Ea reprezintă un element cheie în declanșarea unei lovituri nucleare și este echipată cu dispozitive de comunicație și elemente ale planurilor pre-existente care intră în vigoare în cazul unui război nuclear.

Relatarea Axios informează că oficialii chinezi au prezentat scuze pentru incident, care nu reprezintă o premieră.

În decembrie trecut, un fotograf sud-coreean care imortaliza vizita președintelui Moon Jae-in în China a fost rănit după ce a fost bătut de mai bine de doisprezece agenți de securitate.

Agenția sud-coreeană Yonhap a scris că un oficial al Seulului „a cerut scuze formale” de la guvernul chinez, după atac.

În 2016, fostul președinte Barack Obama a fost primit în China fără covorul roșu prevăzut de protocol.