Bătaie la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Doi deputați și-au împărțit pumni. Video
- Doina Ivanov
- 14 februarie 2025, 18:20

Republica Moldova. Bătaie la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Doi deputați ai legislativului local și-au împărțit pumni și s-au înjurat reciproc. Scandalul a pornit de la unele neînțelegeri între cei doi privind funcțiile în Consiliul de Observatori ai televiziunii publice din regiune. Totul a degenerat într-un conflict de zile mari, iar cei doi aleși au început să se certe ca la ușa cortului chiar în sala unde avea loc ședința. Ei au continuat apoi pe holul instituției, iar în urma altercației a fost distrusă ușa de la intrarea în clădire.
Ce n-au putut împărți cei doi deputați ai UTA Găgăuzia
Cei doi deputați implicați în altercație sunt socialistul Ivan Dimitriogl și Grigorie Dulgher, un apropiat al echipei bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Presa din regiune scrie că în timp ce era examinat subiectul privind candidaturile pentru funcțiile de membru în Consiliul de observatori ai televiziunii locale GRT, între cei doi a avut loc un schimb de replici aprinse. Ulterior, aceștia s-au luat la bătaie.
Pentru a-i despărți pe cei doi aleși au intervenit colegii, dar și serviciul de securitate. Ulterior, la fața locului a fost chemată și poliția. Aceștia au fost conduși la sectorul de poliție pentru a scrie declarații. Până acum, conducerea Adunării Populare a Găgăuziei nu a venit cu nicio reacție referitoare la altercația celor doi deputați.
Statutul Adunării Populare a UTA Găgăuzia
Adunarea Populară a Găgăuziei este autoritatea reprezentativă și legislativă a autonomiei. Printre competențele instituției se numără: adoptarea actelor normative în domenii prestabilite, a căror executare este obligatorie pe teritoriul UTA Găgăuzia. Soluționarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, precum și participarea la promovarea politicii interne și externe a Republicii Moldova în problemele ce țin de interesele Găgăuziei.
Adunarea Populară a Găgăuziei este constituită din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.