Deşi termenul legal de soluţionare a unei contestaţii este de 45 de zile, în realitate numai Dumnezeu poate şti când va veni răspunsul de la Casa Naţională de Pensii. Niciun ministru al Muncii nu a reuşit până acum să rezolve problema critică de la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Din păcate, pensionarii de astăzi au căzut victime unui sistem cu multe nereguli în modul de stabilire a pensiilor.
Cărţi de muncă incomplete, sporuri de activitate în condiţii toxice neluate în calcul, nevalorificarea acordului global, a primelor, a orelor suplimentare de muncă, sunt doar câteva dintre principalele motive care îi îndeamnă pe salariaţii ajunşi la vârsta pensionării să îşi ceară dreptatea. Mulţi dintre ei au lucrat în fabricile şi uzinele comuniste, care s-au desfiinţat în anii de după Revoluţie, pradă dezvoltatorilor imobiliari. Aşadar, angajatorii de altădată au dispărut, iar actele doveditoare ale muncii angajaţilor au ajuns la societăţi legale de arhivare. Şi aşa amărâţi, pensionarii trebuie să scoată sute bune de lei din buzunar, în funcţie de complexitatea cazului, ca să aibă acces la documentele ce le atestă drepturile.
Pentru cei mai mulţi, ultima speranţă în a li se face dreptate este la Comisia Centrală de Contestaţii. Potrivit informaţiilor primite de la CNPP, la solicitarea EVZ, la comisia de contestaţii există în prezent 15.746 de contestaţii aflate în curs de soluţionare. Cu toate că termenul prevăzut de lege pentru rezolvarea contestaţiilor este de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa teritorială de pensii emitentă, în realitate CNPP ne arată că „în momentul de faţă mai există contestaţii înregistrate în anul 2014, care se află în curs de analizare în vederea emiterii unei hotărâri motivate”.
Funcţionari depăşiţi de situaţie
Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii se arată depăşiţi de situaţie. „Activitatea de verificare a dosarelor presupune un volum mare de lucru şi o experienţă temeinică în domeniul stabilirii pensiilor, cu atât mai mult cu cât în soluţionarea contestaţiei se analizează întreg dosarul de pensie, sub toate aspectele, şi nu doar obiectul contestaţiei”. În plus, adaugă instituţia, „pentru această nouă atribuţie conferintă CNPP prin Legea 263/2010, activitate deosebit de complexă şi laborioasă, nu au fost prevăzute resurse materiale şi umane suplimentare, această nouă activitate fiind asigurată de personal care avea deja alte atribuţii, dar care lucrează şi pentru a îndeplini aceste noi sarcini”.
Jumătate dintre procese, câştigate în instanţă
Decizia nr. 956 din noiembrie 2012 a Curţii Constituţionale atestă că pensionarii care au depus contestaţii la Comisia Centrală de Contestaţii şi nu au primit hotărârea în termenul de 45 de zile prevăzut de lege se pot duce direct în instanţă, fără a mai fi obligaţi să aştepte decizia. Cei care nu au primit un răspuns mulţumitor de la Comisia Centrală de Contestaţii au dreptul ca în cel mult 30 de zile de la primirea lui să se adreseze instanţelor de judecată. În răspunsul transmis EVZ, CNPP arată că, din totalul numărului de hotărâri emise, doar 29% au fost contestate în instanţă. Deşi procentul pare a fi favorabil Casei de Pensii, nu mulţi sunt cei care îşi permit financiar sau au tăria morală să se judece la tribunal. Dintre procese, 55% au fost câștigate de pensionari.
Principalele obiective ale contestaţiilor
- cuantumul pensiei este apreciat ca fiind necorespunzător perioadei lucrate;
- nevalorificarea acordului global, a primelor, a orelor suplimentare şi a altor venituri brute care nu sunt sporuri cu caracter permanent şi nu se regăsesc în anexa 15 la Legea 263/2010;
- nevalorificarea unor grupe superioară de muncă.