În perioada aceasta, în Delta Dunării, pescarii practică ceea ce în termeni populari se numeşte „bătaia ştiucii”.
Oamenii împrejumuiesc zonele, bine ştiute de ei, unde ştiucile se reproduc, apoi întind plasele şi după aceea bat apa cu prăjini şi lanţuri. Peştii se sperie, încearcă să fugă, dar se prind în plase.
Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu, a declarat pentru Agerpres că în această perioadă se scot tone de ştiucă din apele Deltei. În plus, oficialul a spus că metoda de a bate apa cu cu lanţuri şi prăjini reprezintă un punct slab al legislaţiei.
"Legea, din păcate, are părţi oarbe şi nu specifică dacă asemenea metode sunt interzise sau nu. Este o portiţă de scăpare pentru cei care fac bani frumoşi în această perioadă cu icrele de ştiucă. Lucrurile se ştiu de mulţi ani", a spus guvernatorul Rezervaţiei.
Ştiuca are o importantă valoare comercială. La fel şi icrele sale, nişte boabe mari, comparate cu cele de sturion, diferind numai prin culoare. Un kilogram de icre de ştiucă ajunge la 375 de lei.