Basmele pe care le iubim cu toţii sunt DĂUNĂTOARE? Concluzie ÎNGRIJORĂTOARE a unui om de ştiinţă

Basmele pe care le iubim cu toţii sunt DĂUNĂTOARE? Concluzie ÎNGRIJORĂTOARE a unui om de ştiinţă

A încetat să creadă în religie la vârsta de aproximativ opt ani, după ce, la aproape 2 ani, îşi dăduse seama cine este Moş Crăciun...

„Basmele sunt dăunătoare pentru copii, deoarece le inspiră o viziune asupra lumii care include supranaturalul”, a declarat faimosul biolog evoluţionist şi ateu Richard Dawkins, citat de The Independent.

Autor al unor cărţi precum „Gena Egoistă” şi „Dumnezeu: o amăgire”, Dawkins a declarat în faţa audienţei prezente la Festivalul de Ştiinţă Cheltenham că a încetat să creadă în religie la vârsta de aproximativ opt ani, după ce, la aproape 2 ani, îşi dăduse seama cine este Moş Crăciun.

Există un motiv

Potrivit lui Dawkins, copiii ar trebui să fie familiarizaţi cu rigoarea ştiinţifică încă de la o vârstă fragedă. „Cred că e mai degrabă dăunător să i se inculce unui copil o viziune asupra lumii care include supranaturalul - din care avem destul oricum”, declarat el.

„Asta include chiar şi basmele, pe care le iubim cu toţii, cu vrăjitori sau prinţese care se transformă în broaşte sau în altceva. Există un motiv foarte interesant pentru care un prinţ nu s-ar putea transforma într-o broască. Este statistic prea improbabil”, a explicat biologul evoluţionist. Dawkins a povestit că mama sa a scris despre o întâlnire avută de el în copilărie cu Moş Crăciun. „Era un bărbat numit Sam, care venea să facă pe Moş Crăciun (...). Toţi copiii erau foarte atraşi de el. Apoi a plecat, iar eu am spus, spre consternarea adulţilor: A plecat Sam”, a mai povestit el audienţei. Astfel, Dawkins a încetat să creadă în religie la vârsta de aproximativ opt ani, după ce, la aproape 2 ani, îşi dăduse seama cine este Moş Crăciun.