"Avem nevoie de un moment zero în care să avem convingerea că politicul nu e controlat nici de DNA, nici de Serviciile de informații. Ne-au ajuns istoria Ponta cu Guvernul lui, ne-au ajuns destule. Eu nu spun că dl Sorin Grindeanu e controlat de SRI. Eu spun altceva. România are nevoie de un moment zero. Se pare că la un moment dat ei au plecat pe pilot automat și oamenii numiți de mine astăzi se cred stăpânii României. Cred că Iohannis trebuie să dea un semnal puternic. Prin câțiva oameni aceste instituții au fost strâmbate. Acest fenomen trebuie stopat .Așa cum aceste instituții au fost făcute puternice, acum trebuie să li se arate locul și trebuie să li se arate că nu pot șantaja și controla politicul", a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a precizat că trebuiau să existe discuții tete-a-tete între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea în legătură cu nominalizarea și ulterior desemnarea premierului. 

 "Aici era o singură soluție. Discuție, nu anunțuri peste gard. Trebuiau făcute discuții între președinte și liderul alianței. Desemnarea premierului e o chestiune de loialitate față de Constituție ca cei doi să discute", a explicat Băsescu.

În legătură cu afirmațiile liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care au spus că au încercat să-l contacteze pe Iohannis dar aceste nu le-a răspuns, președintele PMP a spus că cei doi trebuiau să-l sune pe șeful statului la cabinetul prezidențial, nu pe mobil.

"Cred că a greșit Iohannis dacă e adevărat (că nu a răspuns la telefon – n.r.), însă pentru astfel de discuții se sună pe numărul de la cabinet, nu pe mobil. Rămânea consemnat că a sunat Dragnea, că a sunat Tăriceanu. Dacă suni pe mobil rămâne consemnat doar la SRI, cei care te ascultă", a spus Traian Băsescu. 

Președintele Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu este a doua propunere a PSD pentru funcția de premier. În 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. Grindeanu a fost și membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Liderii PSD și ALDE au spus că în cazul în care Klaus Iohannis refuză și această propunere, cum a făcut cu Sevil Shhaideh, vor începe demersul de suspendare a șefului statului.    

Te-ar putea interesa și: