Băsescu: Trebuie rezolvate observaţiile CE privind justiţia

Preşedintele Traian Băsescu a participat, astăzi, la prezentarea bilanţului Ministerului Public. Şeful statului a avertizat procurorii că, dacă nu vor fi rezolvate cele patru puncte semnalate de Comisia Europeană privind justiţia românească, "România riscă să nu poată folosi fondurile".

Băsescu a apreciat că "există un uşor progres al acţiunii procurorilor" şi a subliniat că trebuie realizat "un echilibru" în această zonă.

"Mi se pare extrem de greu de explicat de ce un corp profesional cu o densitate atât de mare de oameni cu studii superioare, care au ca primă imagine legea şi aplicarea legii, nu reuşesc să scoată ţara din această dificultate", a arătat preşedintele, care a avertizat că "în cazul în care nu reuşim să rezolvăm până la raportul din iulie principalele observaţii, cele patru benchmarks, România riscă să nu poată folosi fondurile".

"Va trebui să creştem viteza în atingerea dezideratelor pe care vi le propuneţi, pe care şi populaţia le aşteaptă de la dumneavoastră", a mai apreciat Băsescu.

Vă prezentăm principalele idei ale discursului preşedintelui Traian Băsescu:

  • Putem aprecia că lucrurile au o direcţie bună. Va trebui să creştem viteza în atingerea dezideratelor
  • Lupta împotriva corupţiei, la nivel înalt şi la nivel local, trebuie sa fie un obiectiv în atenţia dumneavoastră. A tot evita confruntarea unor posibili infractori pe motive de procedură este gravă.
  • Alternativa unor parchete de a contribui la rezolvarea unor cazuri de la curţi inferioare va trebui să devină obligativitate prin lege, până când reuşim să aliniem sistemul şi să îl echilibrăm.
  • Lucraţi sub presiune publică, ştiu care este starea de disconfort creată de ziarişti. Presiunea face parte din atmosfera în care acţionăm în democraţie. Acţionam sub control public şi va trebui sa ne obişnuim să ne facem treaba, chiar sub acest control public, uneori exagerat.
  • Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului privind arestarea preventivă. La nivelul CSM va trebui gasită o formulă pentru ca judecătorii şi procurorii să îşi apropie punctele de vedere privind arestarea preventivă. Altfel, se creează o imagine distorsionata a legii.
  • Va trebui construit un mod de abordare unitară, pentru că oamenii de prea puţine ori nu înţeleg că a nu-l aresta nu înseamna că nu este vinovat.
  • În 2005-2008, am graţiat foarte mulţi bătrâni implicaţi în dispute legate de pământ la ei acasă sau femei cu foarte mulţi copii, care evitau prezenţa în penitenciar prin naşteri succesive.
  • Vă rog sa observaţi diferenţa şi eficienţa aplicării justiţiei în cazul unor oameni fără resurse, care, pe bună dreptate, sunt condamnate, şi în cazul oamenilor înstăriţi. Nu se justifică nejudecarea lor doar prin calitatea avocaţilor lor. Nu mă gândesc că un astfel de dosar trebuie să primească o soluţie anume, ci că trebuie să primească o soluţie.
  • A aparut parca o teama de a judeca astfel de dosare, ceea ce este inadmisibil. Important este să se dea o soluţie în instanţă, să nu se mai tergiverseze la nesfârşit, pentru că astfel se creează neîncredere în justiţie.
  • Românii aşteapta de la dumneavoastră, pe de o parte, să fie protejaţi, iar pe de altă parte, în mod profund, îşi doresc dreptate.