Băsescu: Suntem unici în UE, cu Constituția asta! Guvern PSD-PNL?!
- Mihnea Talau
- 24 februarie 2020, 22:00
Fostul președinte, Traian Băsescu, a declarat că cea mai convenabilă soluție pentru Iohannis ar fi un premier care să convină și PSD.
„După decizia de luni a CCR, președintele Klaus Iohannis nu mai poate să meargă pe varianta de premier Ludovic Orban. În plus, ar fi o mare greșeală o variantă tehnocrată de guvern, pentru că nu ar avea putere în mod real. În jurul PSD-ului s-a format o nouă majoritate în Parlament, iar cea mai convenabilă soluție pentru președinte ar fi să desemneze un premier care să stimuleze un guvern politic de largă majoritate parlamentară, adică va trebui să fie PNL și PSD în acest guvern”, a declarat luni, la Digi24, Traian Băsescu.
El a comentat decizia CCR, care a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului, Klaus Iohannis.
Băsescu spune că prin decizia de luni, CCR a lămurit pentru totdeauna povestea forțării alegerilor anticipate: acestea nu se pot realiza decât dacă există o voință majoritară în Parlament. Avem o Constituție care protejează Parlamentul de dizolvare mai mult decât orice altă Constituție din Uniunea Europeană, a arătat fostul șef al statului.
Avem o Constituție care protejează Parlamentul de dizolvare. „Până când va apărea motivarea, după părerea mea, nu se va schimba nimic, toate părțile au declarat că așteaptă motivarea CCR. Sigur, e o pierdere de vreme, dar instituțional au dreptate toți, pentru că nu intră în vigoare decizia Curții decât după publicare în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că va mai dura câteva zile.
Este interesant însă cum se va motiva decizia Curții, pentru că a apărut o nuanță extrem de importantă - desemnarea unui premier are ca scop alcătuirea unui guvern care să treacă prin Parlament, reproduc din memorie. Un aspect extrem de important, pe care trebuie să-l înțeleagă toată lumea: că nu se pot desemna premieri falși, pe de o parte spui L-am desemnat și pe de altă parte, partidul lui spune Vom vota căderea guvernului. E un nonsens politic, posibil numai la noi.
Deci, cred că e o hotărâre a CCR care va limpezi pentru totdeauna povestea alegerilor anticipate forțând Constituția, pentru că noi avem o Constituție care protejează Parlamentul de dizolvare cred că mai mult decât orice altă Constituție din Uniunea Europeană. A fost elaborată în 91-92 și atunci exista această îngrijorare că ar putea veni un președinte care să dizolve Parlamentul și atunci Parlamentul a fost foarte bine ranforsat. Deci numai o majoritate poate decide dizolvarea Parlamentului pe un mecanism care, de regulă, îi decredibilizează atunci când încep să-l pună în aplicare” - a explicat Traian Băsescu.
Potrivit fostului președinte, Klaus Iohannis nu mai poate să meargă pe varianta de premier Ludovic Orban, după decizia CCR. Mai mult decât atât, ar fi o mare greșeală să meargă pe o variantă tehnocrată, pentru că ar fi o variantă care nu ar avea putere în mod real.
„Trebuie să recunoaștem și să observăm că în jurul PSD-ului s-a format o nouă majoritate în Parlament. PSD-ul cu aliații săi au din nou majoritate în Parlament, ceea ce înseamnă că cea mai convenabilă soluție pentru președinte ar fi să desemneze un premier dintr-un partid pe care să-l agreeze, inclusiv din PNL, dar să stimuleze un guvern politic de largă majoritate parlamentară, adică va trebui să fie PNL-ul și PSD-ul în acest guvern. Și să nu-mi spuneți că o să aibă prea multe complexe să o facă. Deocamdată, țipă din nevoi electorale, dar până acum câțiva ani au fost cu USL-ul, s-au înțeles foarte bine” - a menționat Băsescu.
Întrebat ce ar fi făcut, dacă era președinte în funcție, Traian Băsescu a răspuns: „Nu mă lansam în aventura anticipatelor forțate. Anticipatele se declanșează strict când ai majoritate, dacă știi să citești Constituția. Dacă nu, citești ziarul Sportul popular. Categoric, s-au hazardat în această aventură a anticipatelor, din neînțelegerea articolelor din Constituție, pentru că atunci când trebuie să dirijezi căderea a două guverne, trebuie să ai majoritate. Dacă ești partid minoritar, n-ai cum s-o faci. Mai greșesc și șefii de stat”, a conchis fostul președinte la observația că șeful statului a fost cel care a susținut foarte vehement că vrea alegeri anticipate.