Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu stie cum să deblocheze conturile Primăriei în câteva ore. „Nu e alt drum”
Băsescu stie cum să deblocheze conturile Primăriei în câteva ore. „Nu e alt drum”

Băsescu stie cum să deblocheze conturile Primăriei în câteva ore. „Nu e alt drum”

Traian Băsescu a dezvăluit soluția în scandalul Primăria Capitalei versus omul de afaceri Costică Constanda.

„Se poate debloca foarte simplu, cu o evaluare credibilă și un schimb de terenuri, nu e alt drum, consilierii generali să fie convinși că evaluarea este corectă și să aprobe.

Dacă voi candida, situația va fi deblocată în câteva ore, prin dispoziție de primar îi dau lui Constanda terenul din Satul Francez. Deblochez în câteva ore”, a zis Traian Băsescu.

În prezent, conturile primăriei Capitalei sunt blocate de omul de afaceri Costică Constanda, care a câștigat definitiv un proces împotriva municipalității. El trebuie să primească 115 milioane de euro.

Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate. Costanda are de luat 115 milioane de euro

Primăria Capitalei are începând de vineri conturile blocate, ca urmare a unei decizii definitive prin care omul de afaceri Costică Constanda trebuie să primească de la primărie 115 milioane de euro despăgubiri, a anunțat PMB într-un comunicat.

„Primăria Municipiului București a fost informată astăzi, 07 august, prin adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului București, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018 emis de BEJ Peticaru Eduard, debitor Municipiul București prin Primar General, creditor fiind Constanda Costică, Constanda Maria”, a transmis PMB.

„În acest moment, conturile Primariei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanta majoră pentru dezvoltarea Bucurestiului sunt puse in pericol. Ma refer aici la obiective de investitii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea”, a precizat Primarul General Gabriela Firea.

„Este o situatie dificila pentru Bucuresti, trebuie sa punem în aplicare o sentinta definitiva și irevocabila a instantei, pronunțata în anul 2019, dupa procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie sa platim”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Municipiul București trebuie să-i returneze lui Costica Costanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

”Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situația în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului București.Pentru a iesi din aceasta situatie de criza, voi supune din nou aprobarii CGMB, in urmatoarea sedinta, un proiect de hotarare care sa remedieze aceasta problema”, menționează PMB.

”Reamintim faptul ca, pentru a putea respecta sentința definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, Primarul General a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotarare prin sa se reduca suma totală datorată cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali”, anunță Primăria Capitalei.

Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, sau proiectele de investiții în infrastructură, se mai arată în comunicat.

Omul de afaceri Costel Constanda a dat Primăria în judecată în urmă cu 10 ani, acuzând neonorarea contractului care a scăpat Parcul Bordei de la transformarea în complex imobiliar.