Şeful statului a lansat astăzi un document cu măsuri prioritare în domeniul patrimoniului construit şi natural, elaborat de comisia prezidenţială de specialitate, înfiinţată de Traian Băsescu, în data de 18 aprilie 2008. Principala observaţie pe care a ţinut să o facă preşedintele, ca urmare a raportului comisiei, este că legea şi prevederile ei actuale nu sunt repectate.
Documentul prezintă 12 măsuri de urgenţă ca soluţii legislative şi administrative la situaţia actuală a patrimoniului construit şi natural al României. Ulterior, Comisia prezidenţială, coordonată de profesorul Dan Mohanu şi arheologul Şerban Sturdza, va prezenta o sinteză asupra problematicii patrimoniului şi a strategiei în domeniu.
"Această dimensiune strategică constituie de fapt viziunea care trebuie să reflecte atât principiile convenţiilor internaţionale la care România a aderat, cât şi obiectivele agendei europene în domeniul cultural, având în vedere faptul că fondurile europene alocate României acoperă domenii importante ale culturii. Prin urmare opţiunile noastre strategice vor permite sau nu o bună absorbţie a acestor fonduri", a prezentat Băsescu contextul legislativ în care vor fi aplicate măsurile.
Cu toate acestea el a precizat că legislaţia actuală nu este respectată. "În acest moment, principala observaţie pe care o putem face este că legea, în prevederile ei actuale, nu este repectată. Una dintre marile carenţe de protejarea a patromoniului construit şi natural constă în ineficienţa aplicării şi a controlului aplicării legii. Rolul autorităţilor competente în aplicarea legii precum şi sancţionarea ilegalităţilor uşor de identificat reprezintă o prioritate indiscutabilă în vederea salvării şi a păstrării schiturilor de patrimoniu", a îndemnat şeful statului.
Astfel, comisia propune includerea imediată a zonelor construite protejate în calitate de ansambluri sau situri după caz în categoria juridică de monument istoric, intrând în aria de incidenţă a legii în vigoare privind monumentele istorice.
De asemena, Traian Băsescu cere eliminarea procedurii declasării de urgenţă precum şi a condiţiilor restrictive cu privire la clasarea de urgenţă a monumentelor istorice cu referire la ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr 2504 din 2008.
O altă categorie de probleme care reclamă o serie de măsuri urgente se referă la responsabilitatea admnistraţiei locale cu privire la patrimoniul pe care îl are în grijă.
"Rezoluţia semnalează amplasarea clădirilor înalte în zone de protecţie a monumentelor, demolarea sau desfigurarea zonelor prin extindere sau construcţii în paragină. Doresc să subliniez necesitatea unui raport just sau a unui echilibru între conservare şi dezvoltare. Este o mare eroare ca administraţiile să vadă în patrimoniu un obstacol în calea dezvoltării", a arătata Traian Băsescu.
Traian Băsescu va înainta Executivului şi Parlamentului cele 12 propuneri ale comisiei spre a completa sau a modifica prevederile existente, obiectivul prioritar fiind o mai bună protejare a patrimoniului. "Totodată, fac apel la autorităţile locale şi la beneficiarii monumentelor istorice pentru a aborda conservarea şi protejarea patrimoniului cu maximă responsabilitate. Acţiunea lor va avea consecinţe directe atât asupra calităţii vieţii, cât şi a memoriei colective şi a capacităţii noastre de a ne reprezenta identitatea istorică şi spirituală", a încheiat Băsescu prezentarea raportului.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:56