Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu respinge acciza în faţa FMI
Băsescu respinge acciza în faţa FMI

Băsescu respinge acciza în faţa FMI

"Nu-mi cereţi să semnez!", le-a spus şeful statului membrilor delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. "Nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă".

Preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri, în faţa Delegaţiei FMI, politica economică a guvernului Ponta şi a spus că n-o girează. "Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului, care a anunţat în decembrie că nu semnează scrisoarea de intenţie cu FMI dacă aceasta conţine majorarea accizei la combustibili, şi-a menţinut poziţia. "Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia", a spus Traian Băsescu.
"Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!", a avertizat el.
Acordul nu va fi blocat
Refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna scrisoarea de intenţie către FMl, cu care România are în derulare un acord de finanţare, în perioada 2013 – 2015, nu blochează acest acord. Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, ex-ministru de Finanţe în cabinetul condus de Emil Boc, semnarea memorandumului cu Uniunea Europeană nu intră în atribuţiile preşedintelui, sarcina revenind ministrului de Finanţe şi premierului.
"Chiar dacă preşedintele nu semnează scrisoarea de intenţie către FMI, acordul este în vigoare şi merge înainte, se va termina oficial în 2015", a explicat sursa citată. Cu toate astea, scrisorile de intenţie sunt o trecere în revistă a principalelor realizări ale Executivului şi angajamente pentru perioada ce urmează, iar lipsa unui angajament oficial este destul de neobişnuită în relaţia cu Fondul.
Acesta spune că refuzul preşedintelui lasă la îndemâna oficialilor mai multe soluţii. "Guvernul ar putea discuta cu FMI găsirea altor surse de finanţare şi să se renunţe la introducerea taxei de 7 eurocenţi pe combustibili, din aprilie. Fondul poate renunţa la evaluările trimestriale şi să le facă la un răstimp mai îndelungat", spune Ialomiţianu. O soluţie ar fi şi ca preşedintele Traian Băsescu să îl delege pe premierul Victor Ponta să atribuie sarcina semnării scrisorii către Fond ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.