Băsescu: Nici un evazionist să nu doarmă liniştit

Băsescu: Nici un evazionist să nu doarmă liniştit

Şeful statului consideră că Raportul CE confirmă angajamentul României de a reforma justiţia.

"Raportul prezintă obiectiv evoluţiiile în domeniul justiţiei şi a luptei anticorupţie. Suntem pe un drum al normalităţii", a declarat preşedintele Traian Băsescu despre Raportului Comisiei Europene referitor la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanisumului de Verificare şi Cooperare (MCV). Şeful statului a avertizat că acesta este un raport intermediar și nu unul definitiv iar un eventual eșec cu priviore la rezolvarea dosarelor de mare corupție ar putea aduce României un Raport negativ. "Probabil, cel mai important lucru pe care-l subliniază raportul este faptul că dosarele care vizează corupţia la nivel înalt încă nu se mişcă. Şi aici responsabilitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este majoră. Îmi permit să fac această subliniere cu atât mai mult cu cât raportul important nu este acesta, ci raportul din luna iulie", a declarat şeful statului, luni, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că lipsa de progres în judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt va fi un element extrem de important dacă el se va manifesta şi până la raportul din vara acestui an, cel definitiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, adăugând că nu doreşte ca aprecierile sale să fie interpretate ca amestec în Justiţie.

"Un eventual eşec în progresul legat de dosarele de mare corupţie, cu certitudine, va aduce României un raport negativ. De aceea, o spun şi public: Toţi trebuie să fim conştienţi, şi nu numai preşedintele, pentru că sunt lucruri pe care eu nu le pot rezolva. Pot să iau notă legat de un aspect pozitiv sau negativ, dar nu pot să judec în locul judecătorilor. Nu pot să dau soluţii în locul judecătorilor de la Înalta Curte. De aceea, subliniez că un eventual eşec în acest domeniu va face ca raportul României, din vară, să fie unul negativ", a explicat Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context șeful statului a vorbit şi despre "atitudinea negativă a parlamentului faţă de dosarele în care sunt cercetaţi politicieni", un alt aspect negativ remarcat de Raportul CE "Şi aici nominalizez direct: este vorba de cazul Ridzi şi de cazul Păsat. Aş face menţiunea că niciodată nu o să cer Parlamentului lucruri care nu sunt în interes naţional. Nu era un interes al meu atunci când am solicitat Parlamentului să lase Justiţia să progreseze", a spus Traian Băsescu. Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că Raportul pe MCV nu are legătură cu aderarea României la Schnegen, şi că aceasta depinde de alte condiţii stipulate de tratatul de aderare la UE. "Nici un evazionist să nu doarmă liniștit" "Instituţiile statului trebuie să continue bătălia împotriva evaziunii fiscale. Nimeni nu mai poate dormi dacă ştie că încalcă legea, atât în domeniul evaziunii cât şi pe piaţa muncii", a mai punctat şeful statului. Traian Băsescu a afirmat că anumite trusturi de presă duc o campanie de discreditare a instituțiilor statului. "Trebuie să remarc campaniile de discreditare a acţiunii instituţiilor statului duse de unele trusturi de presă. Este păcat, pentru că asta înseamna efort şi, mai ales, înseamnă intenţia instituţiilor statului de a proba că românii pot să aibă încredere în ele. La ce foloseşte denigrarea acţiunilor, fie că ele sunt împotriva unor bande criminale locale, fie că ele sunt împotriva unor funcţionari ai statului de pe la frontierele României", spus președintele.