Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu: „PSD este un partid incapabil să guverneze”
Băsescu:  „PSD este un partid incapabil să guverneze”

Băsescu: „PSD este un partid incapabil să guverneze”

Fostul președinte, Traian Băsescu, continuă atacurile la adresa PSD. El a dezvăluit duminică, într-o postare pe Facebook, și motivele pentru care partidul este „inapt” pentru guvernare, trecând în revistă acțiunile lui Victor Ponta, Sorin Grindeanu, cât și ale liderului social-democraților, Liviu Dragnea.

 „PSD, un partid inapt pentru guvernare! 
 PSD este un partid care nu este capabil să guverneze, chiar dacă are un suport popular important. Defectul major este acela că atunci cînd ajunge la putere, vrea să guverneze după reguli proprii, și nu după regulile constituționale. Doar câteva exemple: 
 Ponta: în 2012, la suspendare, blochează prin OUG dreptul CCR de a verifica pentru constituționalitate hotaririle Parlamentului. Efectul? Și UE și SUA pun sub semnul întrebării statul de drept în România, se multiplică obligațiile din MCV, iar UE decide blocarea accesului în Spațiul Schengen care trebuia să se producă începînd cu 1 octombrie 2012. 
 Grindeanu: servil și umil, în februarie 2017, emite, pe furiș, fără dezbatere publică, celebra OUG 13, dedicat acoperirii infracțiunilor șefului sau de partid, Liviu Dragnea și nicidecum descongestionării penitenciarelor. 
 Efectul? Europenii pun sub semnul întrebării statul de drept în România și sute de mii de români ies în stradă cerând plecarea guvernului. 
 Dragnea: decembrie 2016, instaurează un regim de tip FSN, asemănător regimului comunist, în care, sub comandă unui singur om, partidul se substituie și guvernului și parlamentului.  
 Efectul? România revine la "valorile politice" ale începutului anilor '90, sub ochii unei populații majoritar tolerantă la derapajele de la democrație, drepturi fundamentale și stat de drept, dacă i se mărește salariul și se extind ajutoarele sociale. 
 Dragnea : iunie 2017, decide retragerea sprijinului politic pentru guvernul pe care el însuși l-a instalat acum 6 luni. Motivul? Pentru că Grindeanu și Tudorel Toader refuză să introducă în Codul Penal pragul care l-ar salva de pușcarie pe Aiatolahul PSD.  
  Efectul? Instabilitate politică, iar partenerii României nu mai înțeleg dacă România a evoluat față de mineriada din 1990, în ceea ce privește statul de drept. 
 Concluzie. Oricît ar fi de mare, PSD-ul este inapt pentru guvernare pentru că refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept. Singură soluție pentru că România să-și reia cursul spre consolidarea statului de drept și să poată evolua pozitiv, este trimiterea acestui partid în opoziție. Aici, responsabilitatea Președintelui Iohannis va fi covîrșitoare în următoarele zile., a scris Băsescu duminică pe rețeaua de socializare.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a anunțat recent că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu vor vota moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva lui Sorin Grindeanu. El a mai declarat, sâmbătă, legat de moțiunea care va fi citită astăzi în plen, că "la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală".

PNL nu va participa la ședința extraordinară a Parlamentului, convocată de PSD pentru citirea moțiunii de cenzură contra cabinetului Grindeanu. Anunțul a fost făcut de noul președinte al formațiunii, Ludovic Orban, ales sâmbătă la congresul PNL. El a declarat că, oricum, ziua de duminică va fi zi de alegeri în PNL, pentru celelalte funcții de conducere.
 
Liderul interimar al USR, Elek Levente, a anunțat că parlamentarii formațiunii nu vor vota moțiunea de cenzură inițiată de către PSD împotriva propriului Executiv. El a precizat că membri partidului consideră că cea mai bună soluție pentru ieșirea din criza politică sunt alegerile anticipate, în condițiile în care PSD și-a pierdut credibilitatea.