Băsescu propune şapte zile de amendamente pentru Coduri

Băsescu propune şapte zile de amendamente pentru Coduri

Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care fac parte din coaliţia "Opriţi codurile!". Întrunirea, care a debutat tensionat, a avut ca scop obţinerea, din partea Preşedinţiei, a unui termen de aproximativ şase luni în care codurile să fie supuse dezbaterii publice. În schimb, şeful statului a propus o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.

La debutul declaraţiei, şeful statului a ţinut să atragă atenţia că toţi reprezentanţii sindicatelor se declară în favoarea adoptării urgente a legilor, însă „prea puţini fac eforturi ca această legislaţie să prindă viaţă, să devină realitate”.

„Nu există discuţie cu sindicatele privind noua lege a salarizării, dar când vine vorba despre măsuri concrete, toată lumea se străduieşte să o blocheze. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu codurile”, a spus Traian Băsescu.

În continuare, preşedintele s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs discuţiile cu reprezentanţii celor 21 de ONG-uri prezenţi la Cotroceni şi, deşi aceştia au cerut blocarea codurilor, atitudinea acestora i s-a părut de bună-credinţă.   În continuare, preşedintele s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs discuţiile cu reprezentanţii celor 21 de ONG-uri prezenţi la Cotroceni şi, deşi aceştia au cerut blocarea codurilor, atitudinea acestora i s-a părut de bună-credinţă. „Din punctul lor de vedere”, a spus acesta care nu a ezitat să declară că apreciază demersul opozanţilor, adăugând ca o observaţie faptul că „atunci când spui că trebuie oprite codurile ar trebui să ai document cu observaţii scrise pe care să îl oferi”.

"Nici eu nu mă pricep"

"Toate elementele primite de la Ministerul Justiţiei arată că această dezbatere publică a avut loc, însă, fiind vorba despre o materie care presupune o specializare deosebită, ea nu s-a desfăşurat în teritoriu pentru a le explica. Parlametarii nu s-au dus cu ele în astfel de dezbateri, dar în mod categoric au fost discutate de foarte mulţi specialişti", a spus Traian Băsescu, punând astfel cap acuzelor formulate de preprezentanţii ONG-urilor, potrivit cărora codurile nu au fost supuse unei dezbateri publice.

Discuţiile despre coduri durează de ani buni, iar acestea au fost dezbătute de către specialiştii în fiecare domeniu, a adăugat preşedintele care nu neagă că o altă dezbatere poate avea loc chiar astăzi, însă nu consideră că interesul publicului larg va fi la fel de solicitat în raport cu subiectele mondene prezentate la televizor.

"Ea poate avea loc şi astăzi şi nu critic pe nimeni, însă rating mult mai mare fac Gigi Becali şi Florin Călinescu, decât o dezbatere la televizor a codurilor. Mi-e greu să îmi imaginez o dezbatere de mase, a mai spus preşedintele care subliniază că acest subiecte este, în cea mai mare parte treaba specialiştilor, nici măcar a sa care recunoaşte că "nu se pricepe".

Împotriva micşorării pedepselor pentru corupţi

Deşi a declarat că a înţeles mesajul celor 21 de ONG-uri, numai că se impune ca Justiţia din România să facă paşi înainte şi să renunţe la a mai opera cu Codul Penal adoptat încă din 1968.

"Mişorarea pedepselor pentru corupţie este inadmisibilă", a spus şeful statului, opinia acestuia fiind în concordanţă cu una dintre nemulţumirile grupului prezent, în această seară, la Cotroceni.

Sub observaţia UE

Preşedintele se consideră un mediator şi un garant al îndeplinirii angajamentelor României la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană şi, în această calitate, are obligaţia să solicite instituţiilor statului să accelereze procesdul de îndeplinire a propriilor angajamente, proces care implică şi modernizarea codurilor.

"Nu este nicio observaţie răutacioasă, dimpotrivă. Am văzut foarte multi tineri reprezentanţi ai ONG-urilor şi mi-a plăcut inflexibiliatea lor, lucru cu care sunt de acord, dar, având în vedere specificitatea temei, trebuie să ţinem cont că oamenii politici în funcţie au şi responsabilităţi".

Potrivit lui Traian Băsescu, România nu îşi poate permite în luna iulie un raport care să nu constate progrese în domeniul justiţiei, deoarece stagnarea sau regresul ar putea duce la suspendarea resurselor financiare puse la dispoziţia ţării noastre de către UE.

În căutarea soluţiei

Întâlnirea vine după ce, pe 13 aprilie, Coaliţia "Opriţi codurile!" a dat în judecată Executivul şi Ministerul Justiţiei. În acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, organizaţiile acuză cele două instituţii de încălcare a legii transparenţei în adoptarea proiectelor celor patru coduri.

Comisiile parlamentare de specialitate au început, la mijlocul lunii martie, discuţiile pe tema proiectelor celor patru coduri juridice. Termenul de finalizare a dezbaterilor în Parlament asupra acestora este 15 mai, după care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Nemulţumire

Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei a declarat că a venit la întâlnirea de la Cotroceni în speranţa că vor obţine soluţii, fiind nemulţumiţi că ideea de dezbatere publică nu a fost înţeleasă nici de Preşedinţie. Cu toate acestea, Toma a precizat că au primit din partea preşedintelui Băsescu soluţii care să permită grupului "Opriţi codurile!" să participe la dezbaterile din Parlament.

Cele 21 de organizaţii care fac parte din grupul "Opriţi codurile!" se vor consulta cu privire la privire la deciziile pe care urmează să le adopte, ţinând cont şi de oferta preşedintelui, caracterizată ca fiind "destul de generoasă".

Alistar nu vede "calea legală"

Mai mult, Victor Alistar, reprezentantul Transparency International, a afirmat că nu vede "calea legală" prin care preşedintele ar putea întrerupe dezbaterea parlamentară pentru primirea şi dezbaterea amendamentelor organizaţiilor.

Reprezentanţii ONG-urilor au lămurit cu preşedintele Traian Băsescu şi problema datei de 15 mai până la care ar trebui terminată dezbaterea parlamentară pe tema codurilor.

Victor Alistar a afirmat că termenul a fost asumat de şeful statului, acesta invocând angajamentele României în faţa Uniunii Europene şi necesitatea unui raport de ţară pozitiv.

Geoană nu vrea pe 15 mai

Liderul PSD a declarat, ieri, după şedinţa BPN, că social-democraţii aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să îşi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerând că acesta este nerealist şi depăşit de evenimente.

"Aşteptăm şi din partea preşedintelui Băsescu, la întâlnirea cu această coaliţie, de mâine (miercuri, n.r.) nuanţarea poziţiei sale, el fiind cel care a impus şi a susţinut că acest termen este indispensabil pentru relaţia noastră cu UE, lucru dovedit a fi neadevărat", a afirmat Geoană. Codurile discutate şi de coaliţia de guvernare

Documentele au ajuns motiv de dispustă între PD-L şi PSD, după declaraţia de ieri a lui Geoană. După ce, iniţial, cele două partide s-au înţeles asupra oportunităţii adoptării codurilor până pe 15 mai, social-democraţii cer acum un răgaz.

"Nu cred că sunt multe lucruri de rezolvat, ci de respectat decizii luate în coaliţie. Ascultăm cu interes părerile lui Geoană, sper să nu le schimbe de pe o zi pe alta, dar propunerile privind data de 15 mai îi aparţin", a declarat secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, citat de RTV.

Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti, consideră că democrat-liberalii "nu sunt cu picioarele pe pământ" când vine vorba de data adoptării codurilor. Acesta a afirmat că nu PSD, ci societatea încearcă să-i convingă pe membrii PD-L să renunţe la data de 15 mai.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 19:00 CITIŢI ŞI:

DEZBATERE EVZ: "Infractor de România. Nu sunt pericol social"

DANIEL MORAR: Marii corupţi, pedepsiţi ca găinarii

Noul cod penal "omoară" dosarele de corupţie

Ne puteți urmări și pe Google News