Formal, congresul PMP i-a ales pe Eugen Tomac și Siegfried Murean – preedinte și, respectiv, vicepreedinte al partidului –, dar a fost evident ca acetia s-au simit uurai în momentul în care au vazut ca fostul lider nu i-a lasat sa se descurce singuri. Dorel Onaca, consilier de stat la Cotroceni între 2012 i 2014, va fi secretar general al PMP, un semn ca Basescu este preocupat în primul rând de reorganizarea partidului. De altfel, Onaca, extrem de apropiat de Băsescu în ultimii ani petrecuți la Cotroceni, a fost absolut singurul care a știut că fostul președinte va veni la congres, toi ceilali lideri fiind evident luai prin surprindere. Un semn al detaarii de fosta conducere a partidului a venit prin eliminarea Ruxandrei Dragomir de pe lista vicepreedinilor. În plus, Eugen Tomac a anunat ca PMP va vota pentru începerea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea.

Revenire-spectacol, după luni de absență

Sosirea fostului președinte a fost un șoc pentru aproape toată lumea – lideri de partid i ziariti. La ora 10.58, pe holul din faa salii Congresului, se aflau doar câiva ziariti plictisii i nite delegai care fumau o ultima igara, când cineva a strigat „Băsescu”. În sala s-a auzit un strigat generalizat, de parcă ar fi sosit o vedetă rock, după care au urmat aplauzele prelungite, în picioare. Primele strângeri de mâna i luari de contact ale fostului preedinte au fost un pic mai stângace decât de obicei, probabil un semn al absenei de circa 50 de zile din viaa publica. Discursul lui Basescu a inut peste o ora, dar aproape nici unul dintre delegai nu a avut curajul sa se ridice. Din când în când, cei care îndrăzneau să facă zgomot erau apostrofați.

Absența lui Udrea, aplaudată

Sala a aplaudat atunci când acesta i-a mulțumit Elenei Udrea pentru decența de a se fi autosuspendat din PMP i s-a amuzat când Basescu a refuzat un pahar cu apa care îi fusese adus fara sa fie solicitat. „Stați, doamnă, că nu mi-e sete!”, a spus Băsescu, vesel. Dupa discurs, eful statului i-a luat ramas bun de la delegai i a plecat, nu înainte de a face declaraii presei. Întrucât numarul jurnalitilor se triplase faa de cei care erau prezeni la deschiderea Congresului, fostul ef al statului a fost nevoie sa faca pe organizatorul i a refuzat sa vorbeasca pâna când acetia nu i-au facut loc i nu s-au aranjat în semicerc în jurul sau. Dupa ce Traian Basescu a parasit Congresul, entuziasmul revenise în rândul delegailor. „Eram terminați fără el”, a avut o izbucnire de sinceritate un deputat. Cu Basescu alaturi, unii lideri au început sa viseze la racolari masive de parlamentari, în timp ce alii, mai realiti, au recunoscut ca va fi bine daca, în 2016, PMP trece pragul electoral. În orice caz, PMP este aproape sigur că primarul Clujului, Emil Boc, chiar dacă nu va părăsi oficial PNL, este acum alături de el.

„Evitarea trufi ei și aroganței”

Singurele personalități din afara partidului invitate să vorbească la Congresul PMP au fost Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, și Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcarea Populară, un semn al relației pe care aceștia o au cu Băsescu. „O nouă politică în România înseamnă adevăr, înseamnă evitarea trufiei și aroganței. Fiți capabili să vorbiți de justiție fără să vă albiţi la față! (…) Fiți acei politicieni care pot fi invitați în oricare din familiile noastre seara, la cină!”, a spus Diaconescu, fost ministru al Justiţiei. El le-a spus reprezentanţilor PMP că nu au reprezentat o alternativă „nici pentru stânga, nici pentru dreapta” şi dacă doresc să aibă o şansă ca oamenii să-i voteze, de acum încolo, aceştia trebuie să fie „ei înșiși”.

„Sper să îmi confirme că e un om cinstit”

Cele mai importante declara ii facute de Traian Basescu:

 •  Azi suntei într-un Congres cu un numar de reprezentani ce poate fi invidiat de orice partid. Nu tiu daca putem sa facem un Congres pe stadion, nu de alta, dar e frig. Poate facem de ziua mea (râde)
 •  As vrea sa va mulumesc pentru taria pe care ai avut-o, o mâna de oameni, doamna presedinte Elena Udrea, cei care v-ai dedicat acestei idei de a crea un partid nou.
 •  Chiar daca nu este aici (Elena Udrea – n.r.), ţin să-i mulţumesc şi îi apreciez delicateţea gestului de a nu fi în sală. l Sper să se bucure de condiţii corecte pentru a se putea apăra şi sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit, am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face.

Partenerul PMP

 • Sigur, vă întrebaţi ce vrea fostul preşedinte de la voi. Vreau să vă fiu partener. Vom avea un parteneriat în care eu vă voi pune la dispoziţie experienţa mea, dar nu vă voi conduce.
 • Era obligatoriu să ies public şi sămi apăr mandatul. Trebuie apărat de mine, pentru că eu ştiu câtă umilinţă am îndurat în 10 ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt şi pentru a face ca România din 2010 să nu mai semene cu cea din 2004.
 • Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, pe cea din 2012, care se adunau şi la Argeş în jurul preşedintelui CJ, care se duceau şi cu Bivolaru la Parchet care spuneau că justiţia este politică, mă uit că astăzi spun ce spuneam eu în 2005, vorbesc de justiţie independentă.
 • Le sticlesc ochii când vorbesc de justiţie, îi vezi că nu le vine din suflet, le vine din poză numai.
 • Se face jurnalism de prostituţie la Antena 3.
 • Nu există măcar o intervenţie a mea în cei 10 ani ca vreunui om să i se facă un dosar.
 • A apărut în presă că am plecat de la Cotroceni cu 50 de dosare penale pe care mi le-ar fi dat SRI-ul. Este o minciună.
 • Elena Udrea mi-a spus (despre Florian Coldea – n.r.). În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul.
 • Cealaltă afirmaţie a doamnei Udrea, că m-a informat despre nereguilile de la ANRP. Printre cei care au semnalizat probleme grave la ANRP a fost şi Elena Udrea.
 • Atâta timp cât procurorii ridică semne de întrebare, doamna Udrea are obligaţia să se ducă în faţa procurorilor să-şi aducă argumentele, după care să ajungă şi în faţa judecătorilor.
 • Mi se pare de cea mai joasă calitate propaganda pe care o fac unii legat de aşa-zisa înregistare a lui Bercea Mondial, că ar fi ajuns bani la mine. Eu vă pot spune că ce i s-a întâmplat fratelui meu a fost o înscenare.

Critici către Iohannis

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că pactul semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi de reprezentanţii partidelor parlamentare, care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Apărare în 2017, a amânat cu un an atingerea nivelului la care s-a angajat România la intrarea în NATO. „Trebuie să vă faceţi o prioritate din a susţine ca anul acesta prin rectificarea din vară să se ajungă la alocarea a 2% din PIB pentru armată”, a spus Băsescu. Totodată, el le-a recomandat membrilor PMP să susţină în continuare Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care „ne păzeşte de derapaje”. „România trebuie, de asemenea, să dezvolte parteneriatul cu SUA şi pe zona economică şi pe cercetare, pe educaţie, pentru că toate sunt în documentul agreat între mine şi preşedintele Obama”, a mai spus Băsescu. Nu în ultimul rând, fostul președinte a subliniat că mereu a fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. „România nu poate fi prim jucător în Ucraina, pentru că nu are forţă să facă acest lucru, nu are resurse financiare şi nu are resursă diplomatică să o facă”, a arătat Băsescu.