Băsescu: Premierul a fost ofițer acoperit al SIE

Băsescu: Premierul a fost ofițer acoperit al SIE

Șeful statului a anunțat numele candidatului la prezidențiale care a uitat să treacă în CV faptul că a fost ofițer acoperit: Victor Ponta.

Președintele Traian Băsescu i-a acuzat pe Victor Ponta și pe fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, că au încercat să secretizeze acest aspect din trecutul premierului, ceea ce ar fi „vulnerabilizat” acest serviciu de informații. Vă prezentăm principalele declarații ale lui Traian Băsescu, la „ Jocuri de Putere”, difuzată de Realitatea Tv, potrivit transcrierii Monitoring media:

„Sunt supărat pe Meleșcanu”

● Îi va rânji ofițerul lui. Îi va rânji când va fi președinte. Că îi rânjește acum când e premier, încă mai merge.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE. Ceea ce explică și propulsarea lui direct în Parchetul General.

● Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine. (...) Teodor Meleșcanu e complice la asta.

● Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Un om pe care l-am numit politic și am avut încredere în el, în domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind în mod nedrept serviciul într-o acțiune politică de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE.

● Eu nu sunt atât de supărat pe Ponta cât sunt supărat pe Meleșcanu, că a dat toate activitățile secret de stat ale SIE, le-a pus într- un Monitor Oficial de dragul de a face acea extindere de la ofițeri activi și la rezerviști, ca să mă pună în ce situație?

● Am deschis o corespondență oficială cu domnul director Meleșcanu. L-am rugat să-mi comunice dacă în serviciu, dacă în guvern există ofițeri acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a răspuns exact cu articolul din hotărârea de guvern că e secret de stat, neținând cont că, în conformitate cu legea din momentul validării, președintele are acces la orice secret de stat.

● M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al Serviciului, le-am spus incidentul și am spus că nu îl voi tolera. Am lucrat direct cu ofițerii, nu l-am mai băgat în seamă pe domnul Meleșcanu.

Incompatibilitatea procuror-ofițer SIE

● A fi un ofițer al unui serviciu de informații într-o Românie democratică nu e nici o rușine. Abia faptul că nu spune că a fost în perioada 1997-2001 este o vulnerabilitate pentru el.

● Ponta este un președinte despre care nu știi că e master la Catania, că e ofițer acoperit, că e... Știm orice despre el, numai cine este nu. Nu puteți alege așa un președinte.

● Vreau să înțelegeți foarte bine de ce pentru mine acest caz este unul de revoltă. În primul rând, refuzul unui șef de serviciu de informații de a da președintelui o informație la care avea dreptul, pentru că nu-l întrebasem de lista de acoperiți a CIA, nu-l întrebasem de persoane din alte părți, ci din guvernul României.

Cronologia unei deconspirări anunțate

● 5 august 2014- Președin tele Traian Băsescu declară, la B1 TV, că pe unii dintre candidații la Președinție îi va „dezbrăca public”. „Sunt candidați deja anunțați care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tăinuiesc, nu le spun (...)”, a afirmat Traian Băsescu.

● 9 septembrie 2014- Președintele Băsescu reia, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV, declarațiile pe această temă. „Unii candidați la Președinție trebuie să spună dacă au fost sau nu ofițeri acoperiți”. Șeful statului a anunțat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el.

● 11 septembrie 2014 – Grupurile parlamentare ale PNL și PDL din Camera Deputaților cer constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

● 12 septembrie 2014 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, apreciază că nu este nevoie de o comisie parlamentară specială. El adaugă că cele două Comisii SRI și SIE sunt singurele abilitate să facă lumină.

● 16 septembrie 2014 – ACL depune la conducerea Camerei Deputaților solicitarea, semnată de 109 deputați ai PDL și PNL, privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

● 17 septembrie 2014 - Vicepreședintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, anunță că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleșcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidențiale, ministru sau parlamentar care să fie ofițer acoperit al SIE.

● 19 septembrie 2014 – Întrebat într-un interviu dacă a fost ofițer acoperit al unui serviciu de informații, premierul Victor Ponta a răspuns că, și dacă ar fi fost, tot ar fi trebuit să spună că nu a fost.

● 19 septembrie 2014. Întrebat dacă președintele Băsescu a cerut o listă a foștilor ofițeri acoperiți, șeful SIE Teodor Meleșcanu a precizat: „Au fost diverse discuții legate de această temă. Am înțeles că este o preocupare a președintelui în legătură cu obligațiile pe care le are în privința numirii de miniștri și membri ai Guvernului.”

● 19 septembrie 2014 - Premierul Victor Ponta declară că el nu a cerut șefilor serviciilor de informații lista agenților sub acoperire, arătând că acest lucru ar fi ilegal și că ar ajunge în închisoare.

● 21 septembrie 2014 - Jurnalistul Robert Turcescu dezvăluie pe blogul său că a fost locotenent- colonel sub acoperire. Postarea este însoțită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa și două state de plată. Pe livretul militar apare ștampila MApN - UM 02515.

● 22 septembrie 2014 - Premierul Victor Ponta se declară surprins de mărturisirile jurnalistului Robert Turcescu. El adaugă că „cine seamănă vânt culege furtună” și avertizează că acest lucru este valabil și pentru alți apropiați ai președintelui Traian Băsescu.

● 23 septembrie 2014 - Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, anunță că instituția pe care o conduce evaluează afirmațiile lui Robert Turcescu, pentru a vedea dacă se impune anchetarea vreunei infracțiuni.

● 23 septembrie 2014. Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului decid, cu 16 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” - PDL și PNLși 3 „abțineri” - UDMR-, că „nu există temei legal” pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

● 2 octombrie 2014 – Tiberiu Nițu anunță că Parchetul General nu s-a sesizat din oficiu în cazul lui Robert Turcescu, pentru că declarațiile sale „nu sunt de natură să constituie infracțiuni”.

● 13 octombrie 2014 – Președintele Traian Băsescu afirmă, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

(Material realizat cu sprijinul mediafax.ro)