Preşedintele Traian Băsescu a declarat , duminică, la Timişoara, că până la numirea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Mircea Mihăieş în fruntea ICR, instituţia era utilizată "pentru acordarea de sinecuri" şi a arătat că nu a cerut niciodată nimic acestei conduceri, scrie mediafax.ro.
Traian Băsescu a ţinut să îi mulţumească lui Mircea Mihăieş, precizând că acesta a fost un director adjunct al Institutului Cultural Român care a făcut cinste nu numai Timişoarei, ci şi României.
"A făcut, împreună cu Horia-Roman Patapievici, o excelentă echipă, care a adus ICR la un nivel de respect pe care nu l-a avut niciodată şi care, după schimbarea lor de acolo, s-a prăbuşit", a susţinut Traian Băsescu.
El a mai spus că faptul că Institutul Cultural Român, în timpul lui Mircea Mihăieş şi a lui Horia-Roman Patapievici, a deţinut preşedinţia Organizaţiei Institutelor Culturale din lume este semnul de respect pe care niciodată o instituţie de cultură nu l-a primit în această lume a instituţiilor culturale.
Traian Băsescu a mai spus că a făcut referire în discursul său la ICR, pentru că şi aceasta arată "intervenţia brutală a politicului".
"Până la numirea lui Roman Patapievici şi a lui Mihăieş în fruntea Institutului, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri. A fost prima dată, şi o spun public, când am avut o conducere căreia eu, ca preşedinte, nu i-am cerut nimic. Nici să numească pe cineva la post, nici să traducă vreo operă de-a mea, că n-aveam, dar a fost lăsat Institutul, conducerea a impus atâta respect tuturor, încât nimeni nu a îndrăznit să le forţeze mâna, pentru că şi-au făcut treaba excepţional", a menţionat şeful statului.
"Vine o putere cu 70%, fără respect, şi spune: Se ia de la Preşedinţie, se dă lege şi se mută la Palralement, ca să stăm noi cu picioarele pe acest Institut, care are reprezentanţe în străinătate şi, în loc să trimiţi oameni reprezentativi ai culturii, în fruntea acestor reprezentanţe, sigur că s-au trimis şi aici tot politruci. Asta înseamnă un stat care nu se respectă pe el şi care face din politizare un mod de viaţă pe care îl impune unei populaţii care nu vrea lucrul ăsta", a spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.
Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.
"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că, dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005 - 2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Or eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi, pe de altă parte, exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.