În ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat cererea de arestare a Elenei Udrea, Traian Băsescu a avut, ieri, o nouă ieșire publică, la sediul PMP, în care și-a exprimat încrederea în fostul său colaborator.

„Convingerea mea este că în instanță (Elena Udrea – n.r.) va fi capabilă să-și dovedească nevinovăția. Cred în omul ăsta, indiferent cât de supăraţi sunt toţi pe mine că încă n-o abandonez. Nu pot să abandonez ideea că un om care mi-a fost atât de loial peste noapte devine un om indezirabil.(…) A fost partenerul meu politic, singurul sau printre foarte puţinii care au mai rămas dintre foştii lideri ai PDL. Așa cum eu o știu, se va bate să-și dovedească nevinovăția’’, a spus Traian Băsescu, la ieşirea din sediul PMP.

Fostul șef al statului a insistat însă pe faptul că are încredere în justiție.„Justiția este corectă și nu eu voi discuta justiția, pe care am susținut-o în independența ei”, a declarat Băsescu, care a adăugat că-și va schimba opinia despre Elena Udrea numai atunci când „judecătorii vor spune altfel când se va termina procesul”.

Birou „mic și curat”

Traian Băsescu și-a preluat ieri biroul de la sediul PMP, birou care-l aștepta încă de la sfârșitul lunii decembrie, dar care a rămas gol până acum.

„Am fost acolo, am deschis calculatorul, funcționează. E micuț, e curat, e bine aranjat. Îmi place”, a spus fostul șef al statului. Așa cum s-a întâmplat și la Congresul PMP, Băsescu a fost, practic, escortat la sosirea și plecarea din sediul partidului de fostul său consilier de stat Dorel Onaca, acum secretarul general al PMP, în timp ce președintele acestei formațiuni, Eugen Tomac, stătea într-un plan secund.

„Am spus de duminică faptul că am un parteneriat politic cu PMP. Am mai discutat cu liderii PMP despre construcția unui partid mare și puternic”, a declarat Traian Băsescu.

În 22 decembrie, imediat ce a părăsit Cotroceniul, PMP pregătise deja un birou pentru fostul șef al statului și-l aștepta pe acesta cu multă pompă, gardurile de la sediu fiind împodobite cu patru afișe mari, în care Băsescu era înfățișat alături de cancelarul german Angela Merkel, președintele american Barack Obama și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy. În finalul acelei zile, Dorel Onaca le-a spus jurnaliștilor că fostul președinte nu va veni, neavând în program o astfel de activitate.

Platformă în jurul PMP

Potrivit unor surse politice, Traian Băsescu dorește construirea unei platforme în jurul Mișcării Populare. Din această platformă ar putea face parte mai multe partide și personalități politice. Duminică, la congresul PMP, Băsescu a fost însoțit de președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, precum și de președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu. În acest moment, strategia fostului șef al statului este să nu fie complet lipit de imaginea PMP, nefiind clar care vor fi efectele electorale ale problemelor Elenei Udrea cu justiția. De altfel, unul din liderii PMP a spus că principala temere este ca nu cumva și alți lideri să fie prinși în anchete ale DNA, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla partidul ar putea fi relansat.