Evenimentul Zilei > Social > Băsescu l-a decorat pe arbitrul care a întrerupt meciul Rapid-Steaua
Băsescu l-a decorat pe arbitrul care a întrerupt meciul Rapid-Steaua

Băsescu l-a decorat pe arbitrul care a întrerupt meciul Rapid-Steaua

Şeful statului a decorat, în această seară la Cotroceni, peste o sută de personalităţi ale fotbalului românesc aparţinând ultimelor cinci generaţii. Printre aceştia s-a aflat şi Alexandru Deaconu, arbitrul de centru a cărui prestaţie la derby-ul Rapid-Steaua a născut numeroase controverse. "Fluieraşul", fiul magazinerului de la FRF, a primit distincţia pentru "merite deosebite în stoparea violenţei". Lista cu personalităţile care au fost premiate de Băsescu a fost întocmită de Federaţia Română de Fotbal.

"Nu vreau să existe speculaţii în jurul ultimei distincţii pe care am oferit-o. L-am decorat pe Alexandru Deaconu pentru curajul lui de a opri un meci. Ce va hotărî Federaţia este problema ei. Eu am acordat o altă semnificaţie acestei decizii. Curajul unui arbitru de a spune "stop" comportamentului nesportiv", a motivat preşedintele Traian Băsescu distincţia oferită arbitrului Deaconu.

"Faptul că un arbitru tânăr a avut curajul să dea semnalul că în România trebuie să înceapă competiţia civilizată în care suporterii nu au dreptul să afecteze performanţa, l-am preciat foarte mult. Nu este o decoraţie pentru calitatea arbitrajului, au fost două tălpi groaznice pe care le-a văzut toată lumea, dar curajul trebuia apreciat şi respectat. Prea mulţi au fost aceia care au vorbit despre nevoia de a se pune ordine pe stadioanele noastre, şi nu au făcut nimic. A făcut-o un arbitru tânăr şi îl felicit", a explicat preşedintele României, Traian Băsescu.

De remarcat că printre premiaţi se află şi fostul internaţional Ionel Ganea. Acesta a revenit recent după ce a ispăşit una dintre cele mai drastice pedepse dictate în fotbalul românesc. Fotbalistul de la Poli Timişoara a bătut, în toamnă, un arbitru-asistent.

O zi aleasă special pentru Naţională

Ceremonia care ar fi trebuit să aibă loc, iniţial, la mijlocul lunii noiembrie 2007.

Printre cei decoraţi de Băsescu se numără fostele legende ale Stelei din perioada '86, Emerich Jenie, Gabi Balint, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuş sau Victor Piţurcă, dar şi jucători sau oficiali din perioada actuală, precum Mircea Sandu, Ionuţ Lupescu, George Ogăraru, Adrian Mutu, Cristian Chivu, Ciprian Marica sau Florentin Petre.

Iniţial, reputatul Emeric Ienei nu a fost inclus pe list invitaţilor nici de FRF, nici de consilierii preşedintelui, ceea ce a determinat mâhnirea acestuia. "Cu un gust amar trebuie să spun că nu mai reprezint nimic în momentul ăsta! N-am fost invitat", spunea, la prânz, Ienei, deranjat de atitudinea oamenilor de la Cotroceni.

Incidentul a fost remediat la timp, iar primul antrenor român care a câştigat Cupa Campionilor cu o echipă din Est a fost prezent la ceremonie.

(18:45)

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: