După ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenințat România, președintele Traian Băsescu i-a dat un răspuns ironic, spunând că mai întâi ar trebui aflat câtă vodcă a consumat liderul rus.
Disputa a început în momentul în care vicepremierul Rogozin s-a plâns pe contul său de Twitter că România a împiedicat avionul său să se întoarcă de la Chișinău la Moscova. „La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus. Rogozin a revenit la Moscova din Transnistria, unde a participat, vineri, la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei.
„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a afirmat Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. După reîntoarcerea sa la Moscova, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a transmis României un nou mesaj, tot prin intermediul contului său de Twitter. „Domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteți și ce credem despre voi”, a postat Rogozin.
Efectul paharelor de vodcă
„La astfel de declarații eu nu pot avea decât o singură reacție. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declarații. E o declarație lipsită total de respect față de un alt stat, față de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia”, a declarat pentru opiniatimisoarei. ro președintele Traian Băsescu. Șeful statului a adăugat că Rogozin a rămas încă la modul de gândire al stalinismului. Întrebat despre faptul că Ministerul român al Afacerilor Externe a cerut lămuriri oficiale în acest caz, Băsescu a răspuns:
„E o procedură absolut normală ca ministerul să întrebe, deoarece nici Ministerul Afacerilor Externe al României n-avea de unde să știe câtă vodcă consumase Rogozin înainte de această declarație”. Ulterior, el i-a transmis lui Dmitri Rogozin că „noi suntem o națiune care a trăit între trei imperii” și „suntem tot aici”, adăugând că Rogozin „ar trebui să bage bine în cap” acest lucru.
La Moscova, cu avion de linie
Dmitri Rogozin a părăsit Chișinăul cu un avion de linie, în timp ce aeronava sa specială s-a întors la Moscova cu restul delegației sale. Ambasada Rusiei la Chișinău a declarat că Rogozin probabil că a călătorit către Rusia cu un „zbor obișnuit” și că nu se afla în avionul interceptat în spațiul aerian al Ucrainei. Pe aeroportul din Moscova, vicepremierul rus a scris: „Industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”.
Chișinăul confiscă semnăturile din Transnistria
„Noi am analizat foarte atent ce a spus dl. Rogozin la Tiraspol, comportamentul de aici și am tras o concluzie: trebuie să avem un dialog cât mai intens cu cei care reprezintă poziția oficială a Federației Ruse. În numele statului vorbesc doar președintele, primul ministru și ministrul de externe”, a declarat duminică presei premierul Iurie Leancă.
El a precizat că ambasadorul rus la Chișinău a fost convocat sâmbătă seara la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicații pe marginea declarațiilor lui Rogozin.
De asemenea, președintele parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a declarat că Dmitri Rogozin depășește anumite norme ale limbajului diplomatic.
„Avem interesul să avem o relație bună cu Federația Rusă, dar această relație trebuie să exprime și un respect reciproc. Cu părere de rău, a devenit tradițional ca declarațiile și acțiunile acestui politician să nu se încadreze în această optică”, a afirmat Corman. Autoritățile de la Chișinău au condamnat, prin intermediul unui comunicat, declarațiile „cu caracter provocator” făcute de Dmitri Rogozin în timpul vizitei sale de la Tiraspol și au anunțat că organele Republicii Moldova au reținut listele cu semnături în favoarea recunoașterii Transnistriei, pe care Rogozin intenționa să le transporte la Moscova.
În replică, Rogozin a scris că majoritatea semnăturilor transnistrenilor în favoarea independenței Transnistriei au fost aduse la Moscova.
MAE cere explicații
MAE apreciază că amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declarație foarte gravă, în actualul context regional, în care Federația Rusă „a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar forțe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”. În acest context, MAE solicită autorităților de la Moscova, Ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO. MAE a reamintit că România a susținut regimul de sancțiuni instituit de UE.
„Rusia, atitudini neo-imperiale”
Vorbind la lansarea unei cărți, directorul SRI, George Maior, a spus că o construcție a unui stat inteligent este cu atât mai importantă acum, având în vedere “evoluțiile din Ucraina, atitudinile neoimperiale ale Rusiei, care par să definească din ce în ce mai mult apariția unui nou Război Rece sau un neo Război Rece, care vor marca în mod cert evoluția în această zonă a Europei și care, cu siguranță, ne vor pune numeroase probleme politice și geopolitice”. „Un stat puternic trebuie să știe să extragă beneficiile pe care le generează era informației și, pe baza cunoașterii, a analizei, să ia decizii strategice curajoase și înțelepte astfel ca, pe de o parte, să-și protejeze interesele naționale și, pe de altă parte, să utilizeze oportunitățile care i se deschid în favoarea evoluției societății și a cetățeanului”, a mai spus George Maior.
Ghinea despre Rogozin: Un personaj cu probleme psihice
Andreea Udrea
Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, a atras atenția că ar trebui să ne îngrijoreze faptul că un personaj cu probleme psihice precum Dmitri Rogozin are atribuții atât de importante.
„Este un personaj bizar și foarte popular în Rusia, și nu știu dacă exprimă sau nu poziția oficială a Rusiei. El este responsabil pe două domenii importante: industria militară și Transnistria, ceea ce îl face foarte important în Rusia. E o poveste tipică paranoii rusești. Rogozin este pe lista de sancțiuni a UE. Am citit decizia Consiliului European și include și călătoria cu aeronava. România era în drept să-i interzică să zboare. România nu a făcut decât să aplice o decizie a UE și nu a SUA, cum a spus Rogozin. Are un grad de desprindere de fapte uimitor. Ar trebui să ne îngrijorăm că un personaj cu probleme psihice are atribuții atât de importante”, a spus Cristian Ghinea.
La rândul său, analistul Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, a afirmat că scopul afirmațiilor lui Rogozin este fie acela de a lansa provocări care generează polemici ce sunt utilizate de politica externă a Rusiei, fie lansează povești care să îl facă pe Vladimir Putin să apară rezonabil.
„Personajul Dmitri Rogozin este o specie politică specifică Rusiei și care are două tipuri de reacții: personale atunci când spune ce îi trece nu neapărat prin minte, ci prin stomac și reacții instituționalizate. În cazul doi, fie lansează provocări pentru a intra în polemici care să fie utilizate de politica externă a Rusiei, fie lansează povești astfel încât Vladimir Putin să devină oglinda sa rezonabilă”, a spus Dungaciu.
Analistul de politică externă a criticat reacția autorităților române, despre care a lăsat să se înțeleagă că a fost disproporționată.
„Astfel de declarații trebuie ascultate, dar nu trebuie luate în seamă. A fost ca în proverbul: Un nebun aruncă o piatră și 10 deștepți n-o pot scoate”, a mai spus acesta.