„Aș începe cu reacția domnului președinte. Vă spuneam că reacția țâfnoasă a oamenilor politici de la București. Reacția Finlandei a fost firească și a fost un gest de a ne lua în serios, omul acela a luat în serios afirmația noastră că nu suntem pregătiți pentru preluarea președinție. Premierul finlandez a avut o reacție fiți liniștiți că o putem prelua noi”.

Întrebat dacă se poate spune că a fost o gafă a președintelui Klaus Iohannis, Băsescu a răspuns afirmat.

„Nu, nu a făcut-o intenționat (președintele Klaus Iohannis – n.r.). Pur și simplu, după părerea mea au mintea întunecată de ură. Nici eu nu m-am iubit cu Ponta, dar niciunul nu a făcut declarații care să dăuneaze României. Niciuna dintre afirmații nu era vreo negare al progreselor în justiție sau a ieșirii din criză sau care să inducă ideea de neputință a României. E un soi de diletantism politic, dar nu numai prin declarația președintelui”, a explicat Traian Băsescu.

Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, a afirmat premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru. România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul român a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

Totodată, ambasadoarea Finlandei la București, Päivi Pohjanheimo, a declarat, miercuri că nu au existat discuții bilaterale la niciun nivel despre o rocadă între partea finlandeză și română în preluarea Președinției Consiliului UE.

 

Te-ar putea interesa și: