Băsescu îndeamnă la austeritate

Băsescu îndeamnă la austeritate

Preşedintele a invocat greaua moştenire lăsată de liberali, dar a rezolvat ecuaţia crizei: „Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal şansă pentru România”.

Din noua postură de „naş” al coaliţiei aflate la guvernare, preşedintele Traian Băsescu a renunţat ieri la criticile cu care obişnuia să vină în faţa parlamentului, înlocuindu-le cu o listă de cereri. Politicienilor - austeritate şi reformă. Alegătorilor - să accepte măsurile de austeritate şi să închidă ochii la escaladarea promisiunilor electorale de către guvern.

Motivul: „Criza economică ar putea fi mai lungă şi mai adâncă decât apreciem acum”. Ţapi ispăşitori pentru situaţia dificilă în care se află România au fost găsiţi însă tot liberalii. „Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernării netransparente, a unei proaste guvernări, pe care românii trebuie să-l plătească acum”, a dat Băsescu verdictul, acuzând „politizarea administraţiei publice”, birocratizarea şi „cheltuirea banului public ca buget de campanie”. Coaliţia, strânsă cu reforma

„Să nu cerem ceea ce ştim că nu se poate da”, a încercat Băsescu, de la tribuna parlamentului, să descurajeze solicitările recente ale sindicatelor. În logica prezidenţială, una dintre soluţiile momentului ar fi „solidaritatea între deciziile de austeritate pe care guvernul le poate lua şi acceptarea acestora de către societate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reforma statului plus austeritate plus solidaritate, egal şansă pentru România”, şi-a rezumat şeful statului mesajul, cerându-le parlamentarilor să-l răspândească din „colegiile noastre” până la „ieşirile publice din media”. La capitolul avertismente, el a atras atenţia asupra urgenţei legii unice a salarizării, asupra sistemului sanitar, a educaţiei, dar şi a administraţiei publice, domenii în care ar fi nevoie de „reforme curajoase, profunde şi, mai ales, demarate cât mai repede”. Un pretext bun pentru a înţepa voalat disensiunile actuale dintre PSD şi PDL, mai ales în privinţa descentralizării.

„Reforma administraţiei publice cere voinţă politică din partea celor două partide care formează actuala majoritate. Se poate constata că majoritate nu înseamnă, din păcate, întotdeauna şi voinţă politică”, a remarcat Băsescu, lansând şi un avertisment că actuala coaliţie ar putea avea viaţă scurtă dacă nu-şi îndeplineşte obligaţiile. „Cuvântul de ordine este reforma statului. Dacă nu e dusă până la capăt, nici un guvern degajat dintr-o astfel de majoritate nu îşi justifică existenţa”, a avertizat preşedintele.   FMI „este condiţie şi nu vis”  Punctul fierbinte al discursului de aproape 50 de minute al lui Băsescu a fost însă împrumutul extern. „România are nevoie de o centură de siguranţă, care înseamnă un împrumut extern”, a susţinut Băsescu, contrazis de liberali, din bănci. Potrivit şefului statului, dacă bugetul poate suporta cu uşurinţă datoria publică externă, care se ridică la 1,6 miliarde de euro, „marea problemă a României” o reprezintă datoria externă a sectorului privat, care însumează 24 de miliarde de euro.

Blocarea companiilor care au angajat aceste credite ar duce, a spusţinut Băsescu, la şomaj şi la scăderea productivităţii. Totodată, a atras atenţia preşedintele, UE a pus la dispoziţia a 12 state 30 de miliarde de euro pentru 2009 şi 2010, cu condiţia parteneriatului cu FMI. „Este condiţie şi nu vis”, a replicat Băsescu vociferărilor. Critici declaraţi ai unui acord cu FMI, parlamentarii PSD l-au ascultat disciplinaţi pe preşedinte, cu aplauze la final.

OFICIAL   FMI vine la Bucureşti O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti, în perioada 11-25 martie, pentru a discuta cu autorităţile române despre un posibil program destinat ţării noastre. „Discuţiile preliminare de la Washington au fost fructuoase şi rămânem într-un dialog apropiat cu autorităţile române şi Uniunea Europeană pentru a evalua soluţiile potrivite, inclusiv un posibil suport tehnic şi financiar”, se arată într-un comunicat al FMI.

Invitat aseară la TVR 1, preşedintele Băsescu s-a declarat favorabil inclusiv unui împrumut direct de la FMI, pe lângă banii care ar putea fi accesaţi de la Uniunea Europeană, cu supervizarea Fondului. „Sunt cei mai ieftini bani pe care îi putem primi, şi ei se rambursează în lei, ăsta-i avantajul cu banii de la Fond”, a spus şeful statului, explicând că sumele împrumutate ar putea ajunge în rezerva BNR pentru a fi puse de aici la dispoziţia băncilor. Băsescu s-a arătat totodată încrezător că FMI nu va pune condiţii de tipul majorării TVA sau renunţării la cota unică. TĂRICEANU:

„Şeful statului e cameleonul perfect” „Cameleonul perfect pentru politică”, astfel l-a catalogat fostul premier Călin Popescu- Tăriceanu pe preşedinte. Totodată, Tăriceanu a spus că pentru a accesa fondurile UE nu este nicio condiţio nare pentru un acord cu FMI. Şi liderul PSD, Mircea Geoană, a remarcat că Băsescu a încercat să fugă de „cartoful fierbinte”, adică de acordul cu FMI. (Romulus Georgescu)