Băsescu: "Încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români"

Printr-o scrisoare deschisă, publicată astăzi pe site-ul administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu îi solicită premierului Tăriceanu să elimine taxa de primă înmatriculare. Primul-ministru s-a arătat deranjat de scrisorile numeroase pe care i le trimite şeful statului şi care ajung la el prin intermediul televiziunilor. El a precizat că îi va trimite la rândul său o scrisoare prin care îi va sugera să nu îi mai trimită astfel de epistole.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Prim-ministru,

Având în vedere calitatea Preşedintelui României de garant privind aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării, impusă prin art. 148 alin. (4) din Constituţia României, vă solicit să dispuneţi iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea art. 214¹ - 214³ din Codul fiscal.

Sunt obligat să vă atrag atenţia că în conformitate cu art. 90 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor.

Aceste prevederi au fost deja analizate de instanţele judecătoreşti competente de pe teritoriul României, care au evidenţiat că atât art. 214¹-214³ din Codul fiscal, cât şi pct. 31¹ şi 31² din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, intră în contradicţie cu legislaţia europeană, motiv pentru care au stabilit obligaţia statului român, prin direcţiile subordonate Ministerului Finanţelor, să restituie sumele încasate cu titlu de taxă pentru primă înmatriculare pentru autoturisme şi autovehicule, cu dobânda legală aferentă.

Vă solicit să luaţi în considerare şi precedentul creat prin hotărârile instanţelor judecătoreşti, prin care instituţiile şi organismele competente au fost obligate să înmatriculeze autovehicule fără plata taxei de primă înmatriculare impusă prin art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal, stabilindu-se astfel încălcarea legislaţiei comunitare.

Apreciez absolut necesar să limitaţi prejudiciile cauzate României prin neaplicarea întocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi să dispuneţi în acelaşi timp restituirea sumelor încasate nelegal, pentru că dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotărâri care ar impune acest lucru, există posibilitatea, după cum deja am văzut în hotărârile judecătoreşti, de a plăti dobânzi şi cheltuieli de judecată aferente proceselor desfăşurate în instanţele naţionale, care vor diminua şi mai mult veniturile bugetare.

În sfârşit, stimate domnule Prim-ministru, scrisoarea mea se poate sintetiza în două idei, şi anume:

1. Guvernul României trebuie să respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, drept pentru care vă solicit abrogarea de îndată a art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal;

2. Încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români, pentru că odată intraţi în Uniunea Europeană românii sunt apăraţi şi de instituţiile europene împotriva oricărui act ilegal şi abuziv al Guvernului României.

Sper într-o acţiune a dumneavoastră responsabilă şi imediată, pentru respectarea drepturilor românilor care, din păcate, sunt cei ce suportă şi vor suporta consecinţele unor astfel de măsuri care încalcă legislaţia, jurisprudenţa comunitară şi practica instanţelor judecătoreşti din România.

Cu stimă, Traian Băsescu, Preşedintele României.”

Răspunsul şefului statului vine la aproape 20 de zile după ce Automobil Clubul Român şi postul de televiziune Realitatea au depus la Preşedinţie o petiţie semnată de peste 120.000 de români care solicită eliminarea taxei auto.

Replica liberalilor, partid care formează Guvernul şi care susţine taxa auto, a venit promt. Deputatul Ioan Ghişe, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, a precizat: "Cererea preşedintelui de eliminare a taxei este demagogie electorală. Această taxă nu poate fi eliminată de Guvern, ci de Parlament  instituţia care a iniţiat această lege".

Tăriceanu, deranjat de scrisorile lui Băsescu Aflat în comuna Stăneşti, Giurgiu la lansarea Ghidul Solicitantului pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Tăriceanu s-a arătat deranjat de scrisorile numeroase pe care i le trimite şeful statului şi care ajung la el prin intermediul televiziunilor. El a precizat că îi va trimite la rândul său o scrisoare prin care îi va sugera să nu îi trimită astfel de epistole.

"Mi-aş dori ca România să aibă un preşedinte responsabil, care este pătruns de problemele reale ale României şi care nu este într-o permanentă alergare de voturi ieftine", a declarat primul-ministru.

"Taxa de primă înmatriculare vizează câteva lucruri esenţiale care ţin de viaţa românilor, şi anume: protecţia mediului, siguranţa rutieră, să nu transformăm România într-un cimitir de maşini vechi din Europa, să stimulăm investiţiile cum sunt cele pe care le va face Ford la Craiova şi un şir de lucruri de acest gen pe care preşedintele ar fi trebuit să le ştie. Regret că preşedintele adoptă o astfel de poziţie", a mai spus Tăriceanu.

Geoană crede că Guvernul vrea să paseze viitorului Executiv problema taxei auto

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că scrisoarea trimisă de şeful statului premierului Tăriceanu pe tema taxei auto este o acţiune electorală şi şi-a exprimat temerea că actualul Guvern trage de timp pentru ca problema taxei auto să fie pasată următorului Executiv.

"Guvernul are obligaţia să restituie banii conform deciziei Parlamentului, oricum acest lucru se va întâmpla. Teama noastră este că Guvernul Tăriceanu trage de timp astfel încât să lase moştenire această obligaţie viitorului Executiv", a comentat Geoană.

Preşedintele PSD a mai spus că este o strategie a PD-L folosirea unei legi proprii ca armă împotriva liberalilor. "O taxă introdusă de propriii miniştri este folosită ca armă împotriva liberalilor şi trebuie să recunosc că sunt destul de îndemânatici. (...) Eu cred că ar trebui să trimită doamna Sulfina Barbu această scrisoare pentru ca să se închidă cercul acestei chestiuni", a adăugat ironic Mircea Geoană.

Potrivit liderului social-democrat, subiectul restituirii taxei auto ar trebuie să figureze pe agenda Parlamentului, în dezbaterile care vor avea loc pe Codul Fiscal.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:00

Citiţi şi "CE despre noua formulă a taxei auto"