Băsescu, încă o palmă diplomatică ministrului Baconschi

Băsescu, încă o palmă diplomatică ministrului Baconschi

Preşedintele Traian Băsescu l-a contrazis pe ministrul de externe Teodor Baconschi în privinţa propunerii ca România să denunţe mecanismul de verficare şi cooperare și să blocheze aderarea Croației ca ripostă la refuzul de a fi admiși în Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi la şedinţa de Guvern că România nu poate denunţa unilateral mecanismul de cooperare şi verificare agreat cu autorităţile europene. "Ce vă propun să avem ca abordare comună, în primul rând ce vă propun să nu facem: România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, România nu poate condiţiona sau nu este în politica noastră - poate s-o facă, dar nu este în politica noastră, pentru că am face exact ce ni se întâmplă nouă acum - nu este în politica noastră să blocăm accesul Croaţiei. Dimpotrivă, politca noastră externă susţine fără rezerve că statele din Balcanii de Vest trebuie să devină membre NATO şi UE", a spus Băsescu. Astfel, şeful statului l-a contrazis pe ministrul de externe Teodor Baconschi care declarase recent că România ar putea denunţa MCV ca ripostă la refuzul Franţei şi Germaniei de a ne admite în spaţiul Schengen.

"Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei", spunea Baconschi într-un interviu pentru "Adevărul". Nu este la prima abatere Recent, şeful statului l-a mai criticat pe ministrul Baconschi pentru declaraţiile sale. După ce şeful dipomaţiei afirmase că va pregăti o vizită a preşedintelui la Paris, Traian Băsescu a ripostat spunând că Baconschi a avut o iniţiativă nefericită. "Cred că a avut o iniţiativă nefericită, pentru că nu i-am cerut acest lucru. Nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris", l-a taxat Băsescu pe şeful diplomaţiei.

Ministrul de externe a fost criticat dur şi de colegii din coaliţia de guvernare pentru declaraţiile sale, dar şi de reprezentanţii opoziţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News