Evenimentul Zilei > Actualitate > „Felix” Voiculescu vrea amendarea lui Băsescu pentru expresia „monarh cu dizabilități”
„Felix” Voiculescu vrea amendarea lui Băsescu pentru expresia „monarh cu dizabilități”

„Felix” Voiculescu vrea amendarea lui Băsescu pentru expresia „monarh cu dizabilități”

Curtea de Apel Bucuresti judecă astăzi recursul formulat de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului faţă de sancţiunea primită în octombrie 2011 de Băsescu din partea Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării. La acea dată, şeful statului făcea referire la riscul ca un monarh să lase un urmaş cu “dizabilităţi", observaţie sancţionată de CNCD cu avertisment.

UPDATE 3 Judecătoarea i-a cerut Oanei Florea să demonstreze că este consilier juridic și că a fost împuternicită să depună plângere în acest dosar de directorul general al asociației, Ovidiu Raețchi. Următorul termen a fost stabilit pentru 15 mai 2012.
UPDATE 2 Oana Florea, directorul executiv al asociației FACIAS și consilier juridic ce reprezintă ca avocat asociația în instanță a recunoscut că Dan Voiculescu este fondatorul FACIAS dar ”se vede doar o dată pe an cu el”. Ea a declarat înainte de proces că asociația dorește amendarea lui Traian Băsescu, avertismentul CNCD fiind o sancțiune prea blândă.
UPDATE Traian Băsescu nu s-a prezentat la proces. El a depus o întâmpinare scrisă, la fel și CNCD. Avocatul FACIAS a cerut amânarea cauzei pentru a studia documentele depuse, însă instanța a respins acestă cerere. Președintele de complet a cerut apărătorului asociației ca până la ora judecății să-și exprime calitatea procesuală, nefiind clar ce caută FACIAS în acest proces.
Măsura CNCD a fost luată în urma plângerii formulate de FACIAS, care sesiza caracterul discriminatoriu al declaraţiilor făcute de Băsescu în cadrul unei emisiuni de televiziune.
"80 la sută dintre români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", declara, atunci, preşedintele referindu-se la monarhie, în emisiunea "Ultimul Cuvânt" a postului B 1 TV.
CNCD a calificat expresia şefului statului ca fiind un fapt de discriminare şi a decis să-l sancţioneze pe Traian Băsescu cu avertisment. FACIAS a decis să atace hotărârea pe motiv că este prea blândă.
În așteptarea șefului statului, deținuții curăță zăpada de pe scările Curții de Apel București, în timp ce femeile de serviciu dau de zor cu aspiratorul pe covorul roșu din incinta instanței.