Băsescu îi arată lui Antonescu "Porumbacu" războiului

Băsescu îi arată lui Antonescu "Porumbacu" războiului

Şeful statului s-a referit la liderul PNL folosind apelativul despre care presa a insinuat, în campania prezidenţială din 2009, că ar fi fost numele conspirativ al liberalului în relaţia cu Securitatea.

Crin Antonescu, colaborator al Securităţii? Aceasta este ipoteza atacată de presă după ce Traian Băsescu i-a atribuit liderului PNL numele "Porumbacu". Şeful statului a folosit acest apelativ comentând recenta aliere cu Dan Voiculescu, pe care l-a numit cu deja celebrul pseudonim de la Securitate: Felix.

Crin Antonescu a negat orice colaborare cu Securitatea. Reprezentanţii CNSAS au precizat că au dat în mai multe rânduri verdict de necolaborare pentru Antonescu. Cert este că, până în acest moment, nu există niciun element care să ateste existenţa unei relaţii între Antonescu şi poliţia politică a lui Ceauşescu.

Antonescu: "Niciodată nu am fost eu colaborator al Securităţii"

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat joi seară, la o emisiune de la TVR, de pactul PNL-PC, Băsescu a spus: "Felix cu Porumbacu, cu Porumbelu, aa... cu domnul Crin Antonescu". Apoi, şeful statului a continuat cu cometarii despre noua alianţă politică: "Eu cred că ei procedeaza corect. Stânga trebuie să fie unită (...) Cred că este normală o consolidare a stângii. (...) Deci cred că este un lucru bun, care va da coerenţă opoziţiei. România are nevoie de o opoziţie care să vină cu soluţii alternative la soluţiile acutalei guvernări".

"Niciodată eu nu am colaborat cu Securitatea. Ceea ce a făcut domnul Băsescu nu poate fi calificat pentru că această poveste cu Porumbacu a circulat în mediile de internet sub anonimat în cursul campaniei electorale. Nimeni nu a îndrăznit să formuleze vreo acuzaţie sau vreo suspiciune împotriva mea. Nu a existat niciun fel de element legat de relaţia mea cu fosta Securitate", a declarat Antonescu.

Şi CNSAS a venit cu precizări în privinţa acestui caz. "Nu există un dosar pe numele lui Crin Antonescu în arhivele CNSAS", a declarat Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS precizând că, în cazul liderului PNL, s-a dat verdict de necolaborare în 2005, dar şi în 2008 şi 2009.

Relu Fenechiu: declaraţia lui Băsescu e o făcătură

Liberalii s-au grupat în apărarea liderului lor, despre care nu cred nici în ruptul capului că are un trecut dubios. "E o declaraţie zornăitoare. E o făcătură, o dezinformare. Domnul Băsescu nu are dreptul să vorbească până nu va scoate şi dosarul lui. Până atunci, vorbeşte despre funie în casa spânzuratului", a spus vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, sugerând apoi că atacul lui Traian Băsescu vine pe fondul creşterii în sondaje a lui Crin Antonescu.

"Traian Băsescu ştie că într-o competiţie dintre un PD-ist şi Antonescu, PD-istul va pierde. Crin Antonescu e de departe singurul candidat credibil pentru preşedinţie. Traian Băsescu, odată suspendat, mi-e teamă că-şi va pierde şi libertatea", a conchis Fenechiu.

Şi analiştii politici consideră că Traian Băsescu, prin "Porumbacu", a replicat politic la mutarea făcut de Antonescu şi Voiculescu cu alianţa PNL-PC.

"În faţa unei coagulări a opoziţiei, care este foarte periculoasă, deocamdată coagularea mai mică, PNL şi PC, dar urmată de coagularea mare cu PSD, Traian Băsescu a trebuit să arate că el este în continuare puternic", a comentat analistul Bogdan Teodorescu.

La rândul său, politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că reacţia şefului statului arată îngrijorare faţă de posibila sa suspendare, un scenariu de altfel puţin probabil. "În cazul în care strategia destul de improvizată de suspendare şi de demitere a preşedintelui ar putea fi pusă în funcţie, Antonescu reprezintă principalul candidat pentru poziţia de preşedinte. Trebuie să înţelegem această declaraţie în acest context, ceea ce din punctul meu de vedere dovedeşte că Traian Băsescu nu neglijează ipoteza că s-ar putea constitui majoritatea care să-l poată suspenda şi îşi ia măsuri de precauţie. Dacă nu se va produce o probă, declaraţia lui Băsescu nu este altceva decât un atac care urmăreşte să-l compromită pe Antonescu în faţa electoratului", a explicat Pîrvulescu.

AVERTISMENT

Pîrvulescu: "Vă aduceţi aminte de Mona Muscă?"

Situat pe primul loc în preferenţele electoratului la posibile alegeri prezidenţiale, Crin Antonescu ar putea pierde totul în politică dacă în spatele declaraţiilor lui Traian Băsescu s-ar ascunde şi o probă. Politologul Cristian Pîrvulescu avertizează că, în cazul unei dovezi de colaborare cu Securitatea, Antonescu ar fi o repetiţie a Monei Muscă, retrasă din politică după un astfel de incident.

"Vă aduceţi aminte de Mona Muscă? Dacă ceva de genul acesta există, atunci s-ar putea, în mare măsură, reproduce situaţia Monei Muscă, iar PNL–ul ar fi destabilizat", a explicat scurt politologul Cristian Pîrvulescu eşecul pe care l-ar putea înregistra Antonescu, dacă se va dovedi în următoarea perioadă că a colaborat cu Securitatea.

"Până când nu se produce o probă, nu are niciun fel de relevanţă declaraţia, ci este doar un instrument politic", a continuat politologul. Pe de altă parte, analistul Bogdan Teodorescu este de părere că atacul lui Băsescu nu îl va influenţa electoral pe Antonescu, întrucât liderul PNL şi Traian Băsescu au segmente diferite de votanţi. "Cel care îl place pe domnul Băsescu oricum nu îl place pe Antonescu pentru că e împotriva lui Băsescu, fie că Antonescu are vreo treabă cu Porumbacu sau nu", a spus Teodorescu.