„În mod categoric, întotdeauna, măririle de pensii au venit în urma unor decizii politice”, a spus fostul preşedinte în intervenţia sa. „Iar creşterea pensiilor cu 40% este uriaşă şi greu de suportat”, a fost mesajul transmis de Băsescu.

„Sunt de acord că pensiile sunt mici, dar pe de altă parte ştiu foarte bine că vor fi costuri enorme. Pentru că România nu produce aceşti bani şi va trebui să-i împrumute”

Dar repet, spune Băsescu, “discutăm despre o decizie politică. Or decizia politică e deasupra deciziei economice şi vor fi consecinţe pe care le vom vedea în timp.  Spre exemplu, poate exista varianta ca un guvern bine aşezat  să reuşească să tragă cei 6 miliarde de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, o dată, şi atunci poate crea un oarecare echilibru cu înprumuturile pentru pensii. Şi nu doar pentru pensii, deoarece noi la anul vom împrumuta şi pentru salarii”.

Nu vă ascund şi nu vreau să stârnesc mânia nimănui, dacă ar fi depins de mine, o făceam mai etapizat

“Asta este realitatea pentru că şocul e foarte mare. Şi dacă nu vrem să ne păcălim vă pot spune că anul acesta când se va aplica o creştere de 40% de la 1 septembrie, va trebui să împrumutăm vreo 21 de miliarde de roni, anul viitor 51 de miliarde de roni, iar în 2022 vom împrumuta 88 de miliarde de roni. Acestea sunt cifrele oficiale ale guvernului. Faţă de alţii eu le ţin minte, eu citesc. Acestea sunt analizele guvernului. Aşadar, PNL a anunţat că va respecta lege, deci vor mări pensiile,  a mai adăugat fostul preşedinte. “Condiţiile vor fi grele dar dacă e decizie politică nu ai ce face”.

Despre anticipate

Întrebat de moderatoare de ce PNL şi Iohannis merg pe această idee să facem anticipate, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns: “E o prostie, da? Efectul unei astfel de proceduri  de alegeri anticipate nu va fi decât unul de destabilizare şi decredibilizare a ţării”. 

Eu vă dau scris că PSD-ul nu va depune nicio moţiune de cenzură

“Ei nu au niciun interes să cadă guvernul şi să fie alegeri anticipate. Ei au interes  să rămână în opoziţie până la alegeri pentru a se reconstrui pe fundalul rezultatelor de la alegerile locale”, a spus europarlamentarul continuând: “Eu nu sunt vreun îndrăgostit al alegerilor locale şi parlamentare făcute simultan deoarece ştiu că e în avantajul PSD-ului. PSD are un singur moment de maximă mobilizare, alegerile locale…atunci când toţi primarii, consilierii se bat pentru posturile lor, şi care le poate aduce cel mai bun rezultat în 2020  dacă vor fi simultane”, a concluzionat Traian Băsescu.