Băsescu: "Deficitul bugetar în 2012 trebuie să fie mult sub 3%"
- Carmen Vintil ă
- 25 octombrie 2011, 01:24
Preşedintele Traian Băsescu a cerut ieri guvernului să fie prudent în elaborarea Bugetului de stat şi să diminueze, pe cât posibil, împrumuturile de pe piaţa internă şi cea externă.
Bugetul pe anul viitor trebuie construit pe un deficit mult mai mic de 3% şi să fie transparent în privinţa investiţiilor, altfel va fi întors în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a împrumuturilor, iar pensiile şi salariile nu vor fi reduse anul viitor. Acestea au fost concluziile întâlnirii de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre şeful statului şi membrii guvernului responsabili de fondurile europene, dar şi reprezentanţi ai BNR.
"Am ajuns toţi la concluzia că trebuie revizuită ţinta de deficit bugetar. Datorită costurilor de finanţare, este bine să abordăm Bugetul de stat pe 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cât va fi acest deficit mult mai mic trebuie să analizeze Guvernul, să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi piaţa externă, datorită evoluţiilor nesatisfăcătoare ale nivelurilor de dobânzi, nu numai pentru România, ci pentru toate statele UE", a spus preşedintele.
El a precizat ulterior că "trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% la 1,5- 1,7%". "Nu o luaţi ca fiind bătut în cuie. E o speranţă doar", a spus şeful statului.
Totodată, Traian Băsescu a precizat că a discutat cu reprezentanţii guvernului despre nevoia de "transparentizare" a Bugetului de stat. "I-am avertizat că voi trimite înapoi la Parlament un buget care nu arată exact unde se duc banii de invetiţii", a explicat şeful statului.
"Nu se supără nimeni când spui un adevăr"
Preşedintele a subliniat din nou că economia României are "o problemă" în principal din cauza Greciei, care "a contaminat" toată regiunea, dar şi a faptului că la nivelul Uniunii Europene nu se ia o decizie pentru soluţionarea acestei probleme.
"Şi aş ruga onorata asistenţă televizată să priceapă că orice lucru adevărat nu deranjează pe nimeni în UE. Am înţeles că domni şi domnişoare şi-au dat ochii peste cap în acest weekend «cum am putut noi să spunem aşa ceva?».(...) Vă asigur că nu se supără nimeni când spui un adevăr pe care-l ştiu toţi. Dar ne-am obişnuit să ne tot luăm căciuliţa în mână ori de câte ori discutăm un adevăr care îi vizează şi pe alţii, nu numai pe noi", a spus Băsescu.
El a precizat însă că nu transferă responsabilitatea dificultăţilor economice numai pe umerii UE şi a ezitărilor acesteia în abordarea problemei greceşti.
Pe de altă parte, Băsescu a spus că, la nivel oficial, absorbţia fondurilor UE în România este de 14,8% din bugetul alocat, menţionând că o problemă importantă este legată de întârzierile din procesul de facturare. Din acest motiv, şeful statului a făcut un apel către autorităţile locale pentru accelerarea acestui proces.
Preşedintele se va întâlni astăzi la Bruxelles cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu care va discuta pe tema absorbţiei fondurilor UE.
ÎN 2012 "Pensiile şi salariile nu se vor reduce"
Pensiile nu se vor tăia sau impozita suplimentar şi nu se va pune problema reducerii salariilor în 2012, s-a mai stabilit la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.
"Când mă refer la prudenţă, mă refer la necreşterea cheltuielilor. Ce pot spune cert la această oră despre pensii este că nu se vor tăia sau impozita suplimentar. În rest, e o chestiune pe care o analizează Ministerul de Finanţe, Guvernul. Deci nu se vor face reduceri", a spus Băsescu.
Ulterior, preşedintele a subliniat că nu se vor reduce nici salariile. "Guvernul trebuie să analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute. În niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii", a conchis Băsescu.
"Voi trimite înapoi la Parlament un buget care nu arată unde se duc banii de investiţii." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României
PLAN
Cum ajungem să nu ne mai împrumutăm pentru buget
Raluca Florescu
România a împrumutat, în 2011, circa 10 miliarde euro (43,5 miliarde lei) de pe piaţa internă pentru finanţarea deficitului bugetar pentru care avem o ţintă de 4,4% din PIB în acest an. Mai precis, aceasta este contravaloarea emisiunilor realizate până acum de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea cheltuielilor bugetare.
Potrivit economiştilor chestionaţi de EVZ, fixarea unei ţinte de deficit bugetar zero pentru anii viitori ar fi binevenită, mai ales în contextul crizei datoriilor, când aversiunea investitorilor faţă de ţările puternic îndatorate este mare. Aceştia au imaginat un plan de reducere la zero deficitului în circa patru ani, care ar implica scăderea suplimentară a cheltuielilor autorităţilor publice, dar şi noi disponibilizări din sectorul public, a circa 100.000 de bugetari. Pentru a stimula investiţiile, România ar trebui să consume anual fonduri de la Uniunea Europeană (UE) cât 3% din PIB, peste sumele cu care ţara contribuie la bugetul UE, au spus specialiştii.
Totodată, România trebuie să crească veniturile bugetare. Din sistemul de colectare fiscală, trebuie eliminate "conivenţele", adică depistaţi acei angajaţi ai autorităţii fiscale care, în loc să ajute la reducerea evaziunii, încurajează extinderea acesteia, fiind complici ai rău-platnicilor, au recomandat economiştii.
O soluţie de reducere a evaziunii ar fi şi informatizarea sistemului de colectare a taxelor. Pentru a creşte veniturile bugetare, România trebuie să stimuleze, în următorii ani, creşterea economică, prin încurajarea productivităţii muncii, spun specialiştii consultaţi de EVZ.
Deficit de cel mult 3% din PIB, în 2012
Autorităţile şi-au propus să reducă în paşi rapizi deficitul bugetar, pentru la anul fixând un nivel de maximum 3% din PIB, ceea înseamnă scăderea cu peste 30% în termeni relativi, raportat la PIB faţă de 2011. Ţinta a fost convenită cu Fondul Monetar Inter na ţional, dar şi cu Comisia Europeană, care a declanşat pentru România procedura de deficit excesiv.
În condiţiile în care economia, cel mai probabil, nu va mai atinge în 2012 prognoza de creştere de la început de an, de 3-4%, ţinta de deficit bugetar devine cu atât mai greu de atins. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne declara recent că, cel mai probabil, o creştere economică mai redusă nu va mai lăsa loc pentru majorări de salarii şi pensii.
În schimb, o ratare a ţintei de deficit este ceva ce România nuşi poate permite, pentru că este greu să asigurăm fondurile din care ne vom finanţa. Citiţi şi:
- Traian Băsescu: Olanda şi Finlanda nu şi-au respectat un angajament politic
- Traian Băsescu: România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni