Editura Evenimentul si Capital

Băsescu, despre scenariul care poate salva UE: „Nu putem face ca Germania. Ea nu respectă regulile. Are înțelegeri cu Rusia!”

Traian Băsescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1400 Vizualizari

Președintele de onoare al PMP și candidat la alegerile europarlamentare, Traian Băsescu, a declarat, duminică, la Chișinău, că naționalismul populist este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană. De asemenea, fostul președinte al României consideră că UE trebuie să se redreseze pentru a putea participa la procesul de globalizare.

În viziunea fostului președinte al României, naționalismul populist este cea mai mare dificultate cu care se confruntă Uniunea Europeană.

„O altă mare problemă a UE venită pe fondul nemulțumirilor acumulate pentru nerezolvarea problemelor naționale ale UE este naționalismul populist. Este de fapt cea mai puternică armă împotriva UE. Cu această armă, 50% din Regatul Unit a votat ieșirea din UE. E utilizată și de alte state care vorbesc tot mai mult la nivelul liderilor despre suveranitate, reclamând suveranitate în raport cu Bruxelles-ul. Sigur ei mint, sunt politicieni ticăloși, dar când e vorba de interesele lor nu îi interesează proiecția pe care o dau în interiorul UE și procesul de consolidare al UE”, a declarat Băsescu, la Chișinău, unde PMP și-a prezentat programul pentru alegerile europarlamentare, conform B1.

Senatorul Traian Băsescu a mai a mai declarat că singura soluția pentru consolidarea Uniunii Europene este creșterea coeziunii.

„Singura soluție pentru a consolida UE este creșterea coeziunii UE și creșterea procesului de integrare. Nu poți să îmi ceri mie, România, să mă integrez și să respect toate regulile Uniunii când tu, Germania, îți faci conductă de gaze cu Federația Rusă. Aici când e vorba de luat pe cărări aiurea nici noi nu suntem mai breji. De unde la nivelul UE nimeni nu recunoaște Ierusalimul ca și capitală a Israelului, Guvernul anunță că mută ambasada. O facem și noi de oaie. (...)

La nivelul UE nu există lideri politici de mare anvergură care să dea soluții pentru viitorul UE. Iar soluția, din punctul meu de vedere, ca om care a participat timp de 10 ani la Consiliul European, soluția este accelerarea integrării, iar o integrare cât mai rapidă și mai profundă e cea care va reda Uniunii Europene calitatea de pol de putere. Pentru că în ultimii 10 ani și-a pierdut influența. În ultimii 10 ani s-a trecut de la o lume monopolară, SUA, după prăbușirea Uniunii Sovietice, la o UE tripolară, iar în momentul de față UE nu se mai află printre cei trei poli de putere globali. Cei trei poli de putere sunt astăzi SUA, China și Federația Rusă.

Dacă nu vom consolida Uniunea Europeană, spațiul european va deveni un spațiu care va suporta efectele globalizării și nu va fi un spațiu care va participa la deciziile în procesul de globalizare. Nici Germania, nici România, nici Malta, nu pot face față singure procesului de globalizare. Numai o Europă consolidată va putea să urce pe puntea de comandă a puterii, să participe la decizii și să garanteze prosperitatea celor 500 milioane de europeni. Acesta este gândul, filosofia cu care noi plecăm în Parlamentul European.”, a mai spus Traian Băsescu.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI