Băsescu către comunităţile de români: "Fiţi mai uniţi ca să fiţi reprezentaţi!"

Băsescu către comunităţile de români: "Fiţi mai uniţi ca să fiţi reprezentaţi!"

Românii din afara graniţelor ţării trebuie să fie mai uniţi pentru ca vocea lor să se facă auzită, a fost sfatul pe care preşedintele Traian Băsescu l-a transmis reprezentanţilor comunităţii româneşti din Serbia cu care s-a întâlnit în această seară la Belgrad.

"Fac un apel la românii din afara frontierelor în general, nu numai la cei din Serbia, să stea uniţi pentru a-şi putea valorifica drepturile de minoritari într-o ţară democratică. Cu cât vor fi mai risipiţi , cu atât vor avea resurse mai puţine şi vocea lor va fi mai slabă. Fiţi puţin mai uniţi ca să fiţi mai reprezentaţi! Dacă îmi este permis să vă dau un sfat" a spus preşedintele Traian Băsescu, în aplauzele celor prezenţi.

Dreptul la învăţătură în limba română

Traian Băsescu le-a mai spus reprezentanţilor comunităţii româneşti din Serbia că responsabilitatea de a fi împreună le aparţine. "Aici este o chestiune de cum gândeşte fiecare. Sigur, dacă vă uitaţi la patria mamă veţi vedea şi acolo dezbinare, deci nu mă miră că ea a trecut şi la sud de Dunăre" a mai spus şeful statului.

Totodată, preşedintele şi-a exprimat speranţa că se vor face paşi în perioada următoare şi pentru vlahii români din Valea Timocului, arătând însă că "şi disputele dintre diverse grupuri din interiorul minorităţii de români care sunt cunoscute la nivelul conducerii Serbiei creează probleme".

Document comparativ

"Legat de vlahii care se recunosc a fi vlahi români din Valea Timocului problemele pe care noi le solicităm este dreptul la învăţătură în limba română sau vlahă, dreptul la o biserică ortodoxă, dreptul de a avea un ziar în limba maternă. Sperăm ca în perioada următoare va exista o deschidere şi nu putem să nu spunem că Serbia nu a făcut paşi în direcţia recunoaşterii drepturilor minorităţilor", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că problemele nu au fost doar semnalate şi atât, ci a înaintat şi un document comparativ cu drepturile sârbilor din România şi drepturile vlahilor din Valea Timocului, care "obligă, oarecum, la reciprocitate".

Totodată, şeful statului a arătat că în ultimii doi ani,am fost obligaţi să fim mult mai generoşi cu alocarea de resurse către Republica Moldova, dar că lucrurile se vor echilibra. "Vom echilibra lucrurile în următorii ani, în aşa fel încât să creăm mai multe burse pentru românii cetăţeni ai Republicii Serbia, să creăm condiţii mai multe pentru ca cetăţenii sârbi de etnie română sau vlahă să cunoască mai bine ţara mamă", a spus Traian Băsescu.

România nu dă lecţii Serbiei Nu în ultimul rând, şeful statului a subliniat că statul român nu va face o strategie care să dea soluţii cetăţenilor Serbiei. "Nu vom face niciun gest de amestec în treburile interne ale Serbiei, aşa cum nu am accepta niciun gest ca cineva să vină să ne spună: ce faceţi cu ceangăii sau cu ungurii... Putem să încercăm să explicăm pentru vlahi că aceia care se recunosc a fi vlaho-români au dreptul la o biserică ortodoxă, au dreptul să înveţe în limba maternă, iar pentru cei care nu se recunosc a fi vlahi români chiar nu avem ce să le facem", a conchis preşedintele.

Ne puteți urmări și pe Google News