Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită
Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită

Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu i-a cerut ministrului de Externe să îi aranjeze o vizită la Paris.

Preşedintele Băsescu a declarat că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut "o iniţiativă nefericită", întrucât el nu i-a cerut să-i aranjeze o vizită la Paris, nefiind nevoie atât timp cât se întâlneşte cu Nicolas Sarkozy o dată la trei luni.
„Cred că a avut o iniţiativă nefericită, pentru că nu i-am cerut acest lucru. Nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris, pentru că nu e nevoie, eu mă întâlnesc cu Nicolas Sarkozy o dată la trei luni. Deci, nu cred că e nevoie de o întâlnire specială pentru a discuta acest subiect", a spus preşedintele într-un interviu publicat azi în „România Liberă".
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, în urmă cu o săptămână, la audierea în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că l-a rugat pe omologul său francez să se întâlnească, la Paris, iar apoi să aibă loc o întrevedere între preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy.
Ostilitatea Rusiei

În acelaşi interviu şeful statului a mai declarat că percepe "o oarecare ostilitate" din partea Rusiei.
Deocamdată, Rusia nu a dat nici un semn că şi-ar însuşi lecţiile democratice", mai afirmă preşedintele României.

Declaraţiile, făcute de şeful statului într-un interviu publicat marţi de România Liberă, intervin în ajunul summitului OSCE de la Astana, unde se va discuta despre reglementarea conflictului din Transnistria, dar şi despre armamentul convenţional din Europa.

Retragerea trupelor din Transnistria, un test

Întrebat de ce România nu are încredere în Moscova, Băsescu explică: "Pentru că nu ne simţim deloc confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa noastră, în Transnistria. Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol până în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din regiunea Mării Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?", se întreabă retoric preşedintele României
Retragerea trupelor ruseşti din Transnistria este, din punctul de vedere al României, un test pentru Rusia în relaţia cu NATO. "Şi cred că şi Germania este interesată de acest lucru", a adăugat preşedintele. El a precizat că România se numără printre cele mai exigente state membre NATO în relaţia cu Federaţia Rusă.
Unirea cu Moldova, posibilă în 25 de ani
Şeful statului nu exlude posibilitatea unirii dintre România şi Republica Moldova într-o perspectivă temporară de 25 de ani. "Iar dacă se va desfăşura sau nu şi un proces de unificare a celor două ţări, acest lucru ţine mai puţin de voinţa oamenilor politici, pentru că am certitudinea că ei vor ştii să valorifice o dorinţă populară, dacă va exista, pe cele două maluri ale Prutului. România are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova să intre în UE", a afirmat preşedintele.