„Este o capcană a crede că totul a fost roz. Pentru că în spatele comunicatului în 10 puncte a Declarației de la Sibiu, spre exemplu, există disputa pe care președintele Macron a lansat-o legat de modul de alegere a președintelui Comisiei Europene și în mod cert nu va rămâne la acest nivel. 

Și, în paralel, a apărut programul de campanie al partidului președintelui Macron care vorbește de o armată europeană, în condițiile în care chestiunea armatei europene este extrem de discutată, între liderii Uniunii Europene, plecând de la premiza că 22 de state ale UE sunt membre NATO și au capabilitățile militare în sistemul de planificare NATO. 

Deci problema este: se retrag aceste capabilități, se face o armată europeană? Dacă da, există riscul ca SUA să spună „Înțeleg că vă puteți apăra singuri. Foarte bine. Ne retragem și noi din NATO”. Iar președintele american a spus deja acest lucru acum câteva luni.

Deci nu cred că trebuie să ne jucăm cu focul pentru că o armată europeană, chiar dacă are un nivel foarte ridicat de finanțare comparativ cu armata rusă – sunt 220 de miliarde armatele UE contra 61 miliarde dolari armata Federației Ruse – însă marea problemă este că echilibrul militar nu este în sistemul armatelor clasice, ci echilibrul nuclear este esențial. 

Aici Europa nu poate face fața capabilitățile nucleare pe care le are Federația Rusă. Singurul care aduce echilibru este NATO prin SUA.”, a declarat Traian Băsescu.