Băsescu, apel către italieni

Şeful statului s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în capitala Italiei, la invitaţia premierului italian, Silvio Berlusconi, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul conferinţei de presă, organizate după întâlnirea cu premierul Berlusconi, preşedintele a propus Guvernului italian "să ne implicăm împreună în integrarea romilor în societate".

Şeful statului a precizat că doreşte să îşi protejeze cetăţenii oriunde s-ar afla în lume şi a făcut un apel către poporul şi presa italiană pentru ca romii să primească şansa de a profita de statutul de cetăţeni europeni.

Însă, preşedintele a subliniat că nu va cere autorităţilor altui stat să protejeze infractorii.

"Ne-am convins că Guvernul italian a luat măsuri pentru protejarea romilor, iar aceste măsuri nu au fost îndreptate împotriva tuturor romilor, ci, atunci când a fost cazul, împotriva celor care au încălcat legea şi care nu aveau acte de identitate", a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului le-a mulţumit autorităţilor italiene, subliniind relaţiile bune dintre cele două state.

"Guvernul italian nu are o atitudine negativă faţă de români"

După întâlnirea cu Traian Băsescu, premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat că "nu există niciun fel de discriminare" în privinţa romilor şi că autorităţile italiene nu au o atitudine negativă faţă de imigranţii români.

În privinţa propunerii de amprentare a romilor, Berlusconi a ţinut să precizeze că nu a existat o intervenţie din partea CE, împotriva acestei măsuri.

Ca şi preşedintele român, demnitarul italian a vorbit despre prietenia dintre cele două state şi buna colaborare.

Le-a cerut romilor să aibă un comportament de cetăţeni europeni

Traian Băsescu a discutat astăzi cu romii din tabăra Candoni, de lângă Roma. În această tabără locuiesc aproximativ 600 de nomazi, dintre care 460 sunt români.

La intrarea în tabără, preşedintele a fost întâmpinat de primarul Romei, Gianni Alemanno, precum şi de aproximativ 150 de romi români, care l-au aplaudat la sosire.

Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi că astăzi se va întâlni cu premierul Berlusconi şi că va avea convorbiri cu primarul Romei, cu ministrul italian de Externe şi cu cel de Interne şi a anunţat că premierul Tăriceanu va face în luna octombrie o vizită în Capitala Italiei. 

Şeful statului le-a spus romilor că partea română va cere respectarea legii, precum şi un tratament nediscriminatoriu la adresa etniei lor.

"Voi spune că autorităţile române sunt dispuse să colaboreze pentru rezolvarea problemelor romilor şi că statul român nu se constituie ca o pavăză pentru cei care încalcă legea", a ţinut să precizeze Băsescu, citat de Mediafax. 

El a adăugat că statul român respinge diferenţierea între romi şi români şi a menţionat că trebuie continuat efortul de integrare a minorităţii rome în societate şi trebuie găsite soluţii pentru legalitatea şederii minoritarilor romi în Italia.              Băsescu a menţionat că nu se ştie foarte exact nici numărul romilor din România, apreciindu-se că aceştia ar fi în jur de "un milion şi jumătate - două milioane, în condiţiile în care la cel mai recent recensământ au fost declaraţi doar 400.000 de reprezentanţi ai acestei etnii", anunţă Mediafax.            De asemenea, preşedintele le-a cerut cetăţenilor de etnie romă ca, în timp ce autorităţile române solicită celor italiene un tratament nediscriminatoriu la adresa lor, ei să aibă comportament de cetăţeni europeni. Preşedintele este însoţit în această vizită de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

Amprentarea romilor, o măsură controversată

Decizia ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, de la sfârşitul lunii trecute, de a trimite forţele de ordine în toate taberele de nomazi, pentru prelevarea amprentelor de la toţi ocupanţii, a stârnit nemulţumirea atât a oficialilor de la Bucureşti, cât şi a celor din Comisia şi Parlamentul European. Potrivit acestora, măsurile adoptate încalcă prevederile UE referitoare la libera circulaţie şi că sunt discrimatorii la adresa etniei rome.

"Poziţia mea este o poziţie în interesul românilor. Punct. Deocamdată discuţiile între mine şi Guvernul italian nu sunt definitivate, sunt în evoluţie", preciza Traian Băsescu, la jumătatea acestei luni. "Partea română nu poate fi de acord cu discriminarea niciunui cetăţean al său, dacă este vorba despre un proces de discriminare", a mai adăugat atunci şeful statului.

Mai mult, preşedintele a respins speculaţiile din presa italiană potrivit cărora el ar fi de acord cu amprentarea romilor.

Vom reveni cu amănunte.

CITIŢI ŞI:   "Metodele de amprentare a romilor, criticate de Occident"! "Italia nu este rasistă" "Parlamentul European, împotriva amprentării romilor"

"Amprentarea romilor din Italia stârneşte reacţiile Comisiei Europene" ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:09