Republica Moldova nu va primi invitaţie de aderare la Uniunea Europeană în următorii 20-30 de ani, a spus, vineri, Băsescu, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, moderată de Lorena Bogza.

Republica Moldova va avea parteneriat estic, s-ar putea să fie invitată la un moment dat să adopte regulile schengen la frontieră sau, probabil, ar putea fi invitată să fie parte în sistemul de apărare al Uniunii Europene, dar niciodată membru al UE, cel puțin în următoarele două, trei decade. Am fost 10 ani în Consiliul European și știu ce eforturi uriașe am făcut noi în România, corelat cu Chișinău, să încercăm să agățăm accesul în UE al RM cu balcanii și nu s-a acceptat”, a explicat fostul șef al statului. 

Principalul argument invocat de Traian Băsescu a fost hotarul deschis cu Transnistria. Acesta a făcut referință în context și la Ucraina unde Federația Rusă a demarat un conflict imediat după ce aceasta a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar și la Georgia. „Probabil hotarul UE va rămâne pe Prut", a punctat Băsescu.

PUN nu are legături cu Plahotniuc

Traian Băsescu a negat speculaţiile că PUN ar fi un proiect care ar avea conexiuni cu Vlad Plahotniuc. „Acesta este proiectul meu. Dacă vreodată cineva m-a văzut vorbind cu Plahotiuc. Nu l-am văzut, nu m-am întâlnit cu el, nu-l cunosc. Acesta este proiectul meu după ce am discutat cu domnul Șalaru și doamna Guțu”, a afirmat el.

Unirea cu România

Fostul președinte al României, a precizat că Unirea va fi posibilă atunci când în Basarabia vor 50% de susținători ai acestui curent, iar acest lucru este foarte posibil în condițiile în care astăzi 80% dintre tineri sunt unioniști.

„Țineți cont că generația tânără, 80 la sută, este unionist. Va veni ziua votului şi vor vota prin străinătate, dacă nu sunt în ţară. Trebuie făcut un raport de explicare ce înseamnă Unirea cu România. Înainte aveam același produs intern brut și RM era puţin înainte, dar astăzi produsul intern brut pe cap de locuitor în Romania este de 7 ori mai mare și asta pentru că România a făcut pasul spre UE”, a explicat Băsescu.

El a exemplificat și un scenariu ideal în care Unirea s-ar putea face pe banii UE.

„România a putut să se dezvolte nu numai datorită investiţiilor străine, dar si datorită banilor din UE. Vor mai fi 2 exerciții bugetare in 2020-2027 si 2027-2034 și după va fi nivelul de dezvoltare destul de ridicat. Ideal ar fi să aibă loc în 2018 alegerile şi în 2019 Parlamentul să voteze reunificarea ţării. Deci, reunificarea poate funcționa și cu bani europeni. Și nouă ne-ar fi mult mai uşor să facem reunificarea decât Germaniei", a afirmat el.

Referitor la alianțele din viitorul Parlament, președintele de onoare al PUN a reiterat că partidele care susțin același vector de dezvoltare trebuie să se consolideze. În opinia lui Traian Băsescu, logica „nu facem alianță cu corupții” este una aberantă, deoarece nu există niciun partid în care să nu fie oameni corupți.

Despre persoanele cu probleme de integritate se va ocupa justiția, potrivit lui Băsescu. În același context, el a exemplificat cazul Maiei Sandu care azi neagă cu vehemență posibilitatea oricărei alianței cu PD, în timp ce tot ea a lucrat cot la cot și cu oameni corupți în cel puțin trei guverne. Unul dintre ei este Vlad Filat – învinuirile în privința căruia au fost demonstrate de instanță.

Băsescu chiar s-a permis să o ironizeze pe Maia Sandu, fosta contracandidată a lui Igor Dodon, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

„Da, doamnă, cât a fost Maia Sandu la Educație, nu s-a furat nici măcar un creion”, a adăugat sarcastic Traian Băsescu.