Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe liderii UDMR din Miercurea Ciuc de "lucruri urâte", pentru că au boicotat ceremonia organizată cu ocazia Zilei Drapelului. Pe de altă parte, Băsescu a declarat că şi-ar dori ca cetăţenii români de etnie maghiară să intre în slujba armatei şi să ajungă să conducă unităţi militare.
Politicienii maghiari au fost ţinta atacurilor prezidenţiale, la finalul ceremoniei. Absenţi de la eveniment, într-un gest ce ar putea fi interpretat ca ostentativ, liderii UDMR ce conduc autorităţile locale au fost "sancţionaţi" de Traian Băsescu, pe motiv că nu dovedesc acelaşi respect faţă de sărbătorile naţionale ale românilor şi faţă de însemnele naţionale. În discursul oficial, însă, şeful statului le mulţumise autorităţilor locale pentru "grija faţă de mormintele eroilor români".
"Am un mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici - au încercat să convingă că este o demonstraţie de forţă, şi este o sărbătoare în care Armata Română nu a venit cu brigadă, tancuri şi rachete, ci pur şi simplu a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de societatea civilă. În al doilea rând, este o sărbătoare naţională în care românii îşi salută drapelul, pe care îl poartă cu cele trei culori din 26 iunie 1848 şi l-au purtat şi atunci când, tot sub Tricolor, au fost şi zeci de mii de români care au murit pe teritoriul Ungariei pentru eliberarea acestei ţări, inclusiv pentru eliberarea Budapestei", a afirmat Băsescu.
Preşedintele consideră că liderii UDMR comit o gravă eroare, adăugând însă că el va continua să fie prezent, din respect, la toate sărbătorile Ungariei, celebrate de etnicii maghiari din România. "Cred că politicienii maghiari greşesc şi le-o spun în mod deschis, prin presă, pentru că nu am avut ocazia să le-o spun la ceremonie. Ei trebuie să ştie însă că, de câte ori vor fi zile naţionale ale Ungariei pe care ei le sărbătoresc, eu voi încerca să fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respectă", a spus şeful statului.
Primăria şi-a trimis secretara Singurul reprezentant al autorităţilor de etnie maghiară la manifestările de la Miercurea Ciuc a fost preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, iar CJ Harghita a fost reprezentat doar de vicepreşedintele Sofalvi Laszlo. Primăria Miercurea Ciuc nu a fost reprezentată la evenimente. Viceprimarul Antal Attila a declarat corespondentului Mediafax, înainte de sosirea preşedintelui la Miercurea Ciuc, că primarul şi viceprimarii sunt într-o şedinţă de Consiliu Local, iar secretara Primăriei, delegată la acest eveniment, a anunţat, în ultimul moment, că nu poate veni.
După ceremonia oficială, Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime, a vizitat Muzeul Secuiesc al Ciucului, unde a făcut cadou o carte de onoare în care a scris şi o dedicaţie, declarându-se "impresionat" de diversitatea de cultură şi creativitate a oamenilor din aceste locuri.
Ulterior, şeful statului a mers la Catedrala Ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc, unde IPS arhiepiscopul Ioan Selejan i-a prezentat istoricul acesteia.Traian Băsescu i-a spus lui IPS Ioan Selejan că respectul reciproc trebuie să fie principalul fundament care să îi calăuzească pe oamenii din Harghita, că românii nu trebuie să se simtă minoritari în această zonă pentru că sunt la ei acasă, la fel ca maghiarii şi ceilalţi etnici.
Băsescu vrea etnici maghiari la comanda armatei
"Aş vrea ca etnicii maghiari să conducă subunităţi, unităţi sau chiar mari unităţi militare din România. În România toţi cetăţenii au drepturi egale", a declarat Băsescu, aflat la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Drapelului. El a adăugat că s-ar bucura ca tot mai mulţi etnici maghiari să intre în structurile militare.
În cadrul ceremoniei, preşedintele a mai spus că nu a mers întâmplător la Miercurea Ciuc, ci tocmai pentru că este Ziua Tricolorului şi, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, a dorit să înmâneze drapelul de luptă al Batalionul 435, "un tricolor care ne reprezintă pe noi toţi, 22 de milioane de români din ţară, şi pe cei din afara graniţelor".
El a făcut un istoric al tricolorului, afirmând că, sub acesta, Armata Română a dobândit Independenţa ţării în 1877, a luptat în cele două războaie mondiale şi, în prezent, sub el militarii luptă în Irak şi Afganistan.
Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit autorităţilor locale şi naţionale din Ungaria pentru "grija faţă de cimitirele eroilor români". "Sunt la Miercurea Ciuc şi vreau să aduc un salut autorităţilor locale şi naţionale din Ungaria, pentru grija cu care se ocupă de cimitirele eroilor români care au luptat alături de alţi soldaţi şi pentru Budapesta", a declarat şeful statului, citat de Mediafax.
Ştire actualizată la ora 15:54