Preşedintele s-a temut că electoratul ar fi absentat de la turul doi al alegerilor, care coincide cu prima zi a acestei sărbători.
Preşedintele Traian Băsescu a respins, pe şest, un proiect de lege prin care prima şi a doua zi de Rusalii ar fi fost libere. De obicei, Administraţia Prezidenţială anunţa, printr-un comunicat oficial, ce proiecte au fost retrimise la parlament, dar în acest caz nu a existat niciun anunţ public. Informaţia a apărut însă pe site-ul Camerei Deputaţilor, unde se menţionează că preşedintele României a cerut Senatului să reexamineze proiectul de lege pentru modificarea articolului 134 din Codul Muncii. Iniţiativa va trece din nou prin toate procedurile legislative. O lege cu şopârle electorale
Dacă proiectul era promulgat, în anul 2008, ar fi fost liberă şi ziua de luni, 16 iunie, adică exact cea de după al doilea tur al alegerilor locale. Potrivit estimărilor unor analişti, măsura ar fi afectat PDL, întrucât, în principal, electoratul acestei formaţiuni ar fi beneficiat de minivacanţa de Rusalii şi ar fi plecat din localitatea de domiciliu, fiind astfel în imposibilitatea de a vota. Absenteismul ar fi influenţat rezultatele din turul doi al candidaţilor PDL din marile oraşe.
Preşedintele Traian Băsescu solicită ca şi Ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, să fie declarată sărbătoare legală. Această iniţiativă legislativă a fost depusă încă din 2007 şi a fost semnată inclusiv de parlamentari din PDL. Guvernul a anunţat că nu este de acord cu iniţiativa, care a fost respinsă iniţial de Senat. (ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:00) Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în martie, după ce executivul a anunţat că turul doi al alegerilor va coincide cu sărbătoarea Rusaliilor. Nu a existat niciun vot împotriva proiectului în Camera Deputaţilor, ci doar patru abţineri, printre care cea a lui Bogdan Olteanu (PNL).
Rusaliile se sărbătoresc la 10 zile de la Înălţarea Domnului sau la 50 de zile după Paşte. De Rusalii se sărbătoreşte pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. În prezent, potrivit Codului Muncii, personalul angajat pe bază de contract beneficiază de zile libere la 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, 1 Decembrie şi prima şi a doua zi de Crăciun.
Băsescu evită demobilizarea electoratului PDL Printre mizele pe care mutarea preşedintelui Băsescu, neasumată public, le-ar putea avea, analiştii politici includ, în primul rând, evitarea demobilizării în ziua turului doi pentru locale a electoratului urban, aparţinând în mare parte PDL, dar şi PNL. Cele trei zile libere consecutiv care ar fi stat la pixul preşedintelui „ar fi putut pune în pericol prezenţa la vot care e oricum pusă în pericol“, crede consilierul politic Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu. Secretomanie fără precedent „Cât nu a fost făcută publică o motivaţie, interpretările sunt speculative. E adevărat însă că un weekend prelungit tentează poporul să intre într-o minivacanţă. Cei care profită cel mai puţin în sensul acesta sunt pensionarii, care ar fi un electorat mai degrabă al PSD“, estimează Adriana Săftoiu.
În opinia sa, demobilizarea electoratului urban nu afectează însă doar PDL, ci şi PNL. De aceeaşi părere este şi politologul Dan Pavel. „Eu cred că bătalia între PDL şi PNL pe electoratul urban încă nu s-a tranşat. Dar a pierde chiar şi o mică parte înseamnă mult. În momentul când ai nişte mize atât de mari, orice mic risc trebuie eliminat. Cei de la PDL şi-au ridicat cam mult miza. Vor majoritate şi atunci poate fi speculat şi în acest sens gestul preşedintelui“, spune Dan Pavel.
Cât despre secretomania în privinţa retrimiterii unei legi la parlament, Adriana Săftoiu o găseşte fără precedent. „Nu îmi amintesc ca preşedintele să fi trimis vreo lege spre reexaminare fără să fi făcut public lucrul acesta. De fiecare dată se dădea şi un comunicat de presă“, spune fostul purtător de cuvânt de la Cotroceni. (Anca Simina)