Băsescu a criticat situaţia învăţământului românesc | VIDEO

Băsescu a criticat situaţia învăţământului românesc | VIDEO

Reprezentanţii studenţilor din România au participat ieri la primul lor Congres de după Revoluţie. Prezent la reuniune, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat de deprecierea sistemului de educaţie.

Aproape 600 de tineri au dezbătut ieri situaţia învăţământului universitar la Congresul Studenţilor din România, eveniment organizat de USR (Organizaţia Studenţilor din România) la Palatul Parlamentului.

Invitat la Congresul Studenţilor, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat de sistemul de educaţie din învăţământul superior. „Constat deprecierea continuă a sistemului de educaţie românesc din ’90 şi până acum. Acest sistem nu a fost niciodată în progres în ultimii 18 ani. Cele 28 de modificări ale Legii educaţiei au marcat profund şi calitatea educaţiei şi şansele absolvenţilor în societatea românească şi cea europeană“, a declarat Băsescu. Doctorate pe bandă rulantă Unul dintre punctele pe care Băsescu le-a accentuat în discursul său a fost faptul că România nu are nicio universitate recunoscută la nivel internaţional. „Una dintre realităţile învăţământului nostru universitar este că România nu are nicio universitate în primele 500 de universităţi ale lumii. Privind la clasamentele europene, care se fac până la 100, nici aici România nu are nicio universitate calificată. Nu vreau să nu existe termeni de comparaţie: Ungaria are două, Polonia are trei universităţi în topul celor 100“, a declarat Băsescu.

În contextul prezentării obiectivelor conţinute de Pactul Naţional pentru Educaţie, Băsescu a spus că este nemulţumit de faptul că toate universităţile româneşti au posibilitatea de a acorda titlul ştiinţific de doctor. „Nu se mai poate continua cu procedeul ca toate universităţile să dea doctorate, toate să facă cercetare. Acest lucru a dus, în unele situaţii, la transformarea lor în nişte secţii de producţie care generează diplome“, a adăugat Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, i-a răspuns preşedintelui Băsescu, spunând că afirmaţia sa că universităţile sunt fabrici de diplome este total nepotrivită şi jigneşte întreaga comunitate academică. Adomniţei a spus că Băsescu are o problemă de percepţie asupra învăţământului superior dacă susţine că acesta nu a evoluat de la Revoluţie încoace. Prilej de ciondăneli politice

Cozmin Guşă, preşedintele PIN, a participat şi el la reuniunea studenţilor. Guşă şi-a început discursul cu un banc despre şeful statului. Băsescu şi-a luat imediat revanşa. Răspunzând unei întrebări a unui student, el a spus că unele organizaţii de studenţi sunt administrate „de oameni de vârsta domnului Guşă, de peste 40 de ani, care spun mereu că sunt tineri“.