Băsescu a adus de la Obama promisiunea Visului American

Băsescu a adus de la Obama promisiunea Visului American

Traian Băsescu a venit de la Washington cu asigurări că România va fi inclusă în lista prietenilor SUA, care nu au nevoie de viză.

Administraţia de la Washington lucrează la schimbarea legislaţiei pri vind regimul vizelor în cazul "aliaţilor puternici" ai SUA, care sprijină combaterea terorismului. Acest demers, la care se face referire şi în Declaraţia comună adoptată de Barack Obama şi Traian Băsescu, ar permite României să intre pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a vizita Statele Unite.

La întoarcerea din SUA, şeful statului a dat asigurări că, în urma întâlnirii cu Barack Obama, preşedintele american şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini România pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver. Acesta permite şederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri şi turistice, fără a solicita viză.

"În Declaraţia de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI este menţionat faptul că preşedintele Barack Obama îşi asumă susţinerea modificării legii pentru acordarea vizelor", a declarat ieri Traian Băsescu. Asigurări similare primise şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi de la omologul său american, Hillary Clinton. "Lucrăm în cadrul administraţiei pentru a propune legi ce vor crea o schimbare a criteriilor care ne vor permite să avem interacţiuni sporite între români şi americani. Până vom avea aceste schimbări - că dacă aş putea eu să semnez, aş semna - vom lucra îndeaproape cu România pentru a fi siguri că asigurăm toată asistenţa tehnică necesară, pentru ca România să facă progrese", spunea şeful diplomaţiei americane marţi, în timpul declaraţiei comune susţinute cu Teodor Baconschi după semnarea Acordului privin Scutul anti-rachetă.

"Aliaţii puternici", candidaţi laVisa Waiver

În textul Declaraţiei comune privind Parteneriatul stategic dintre România şi SUA este precizată şi condiţia pe care trebuie să o îndeplinească statele aspirante la includerea în programul Visa Waiver: cooperarea cu SUA în combaterea terorismului.

"Preşedintele Obama a aprobat legi iniţiate în comun de mai mulţi membri ai Congresului. Aceste legi ar modifica criteriile pe care trebuie să le îndeplinească ţările pentru a fi admise în programul Visa Waiver, cu scopul de a garanta aprecierea cuvenită aliaţilor puternici. Legislaţia cere ţărilor aspirante la statutul de membru al programului Visa Waiver să îşi ia angajamentul de a spori cooperarea cu SUA în domeniul combaterii terorismului. Ne dorim ca România să îndeplinească acest obiectiv", se arată în textul Declaraţiei invocate de preşedintele Băsescu drept promisiune a administraţiei de la Washington că românii vor putea, în viitorul apropiat, să ajungă mai uşor în SUA.

Acordul pentru scut ar putea fi făcut public

Un alt obiectiv important al vizitei în SUA a fost semnarea acordului pentru scutul antirachetă. "Odată transpus în practică, nivelul de securitate al României e cel mai înalt din istoria acestei ţări. Pune cetăţenii, instituţiile şi economia românească în deplină siguranţă", a spus Traian Băsescu, precizând că acordul nu are clauze secrete şi că va fi făcut public când se va conveni şi cu partea americană.

"Acordul nu are nimic secret. Vreau să îndepărtez orice speculaţie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca în următoarele zece zile să putem conveni cu Departamentul de stat să facem public acest acord, atât în România, cât şi în SUA", a spus Băsescu, adăugând că Acordul va trebui ratificat în Parlamentul României.

VIZELE PENTRU SUA

Probleme tehnice, nu politice

Decizia privind eliminarea vizelor de intrare în SUA este bazată pe criterii tehnice, nu pe consideraţii politice, după cum au explicat, în ultimii ani, autorităţile române şi ambasadorii americani la Bucureşti.

Administraţia americană lucrează la o propunere legislativă, care să schimbe criteriile de acces în programul Visa Waiver. În acest program au intrat 23 de ţări din Europa, cetăţenii având posibilitatea de a călători în SUA după o înregistrare online. Brazilia, Polonia, România, Bulgaria şi Cipru au făcut lobby intens pentru a primi acelaşi statut, dar au fost refuzate. Rata de refuz impusă de SUA, din 2009, este 3%, pentru ca vizele sa fie eliminate. În 2010, România a avut o rată de refuz a vizelor de 24,8%. Este necesară educarea cetăţenilor români în privinţa procedurii de obţinere a vizelor, explica ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, în urmă cu doi ani.

"Multe dintre cereri sunt respinse pentru că nu se respectă anumite condiţionalităţi în legătură cu actele depuse la dosar, şi nu pentru că cetăţeanul respectiv ar reprezenta un pericol", spunea şi ministrul român de externe de la acea vreme, Cristian Diaconescu. MAI MULTE DESPRE VIZELE PENTRU SUA:

  • Călătoria în SUA fără viză- o problemă tehnică, nu una politică
  • SUA, gata să extindă sistemul Visa Waiver
  • VEZI noul sediu de unde îţi vei lua viză pentru SUA. PLUS IMAGINI PANORAMICE 360°
  • WikiLeaks: Oficial SUA: nu dăm drumul la vize, până nu permiteţi adopţiile. Traian Băsescu: este ridicolă blocarea adopţiilor în curs
  • Românii vor obţine mai uşor vizele pentru SUA
  • Loteria vizelor SUA: false speranţe pentru 22.000 de oameni

CUM A TRANSMIS MASS-MEDIA VIZITA LUI TRAIAN BĂSESCU ÎN SUA:

  • Televiziunile de ştiri, prinse în ofsaid: De ce nu a fost anunţată vizita în programul oficial
  • SĂ-ŢI PUI TELEVIZIUNEA'N CUI! Mascarada de la Antena 3 şi Realitatea

Ne puteți urmări și pe Google News