„Băse“, patron de hotel în Grecia

Preşedintele are o sosie în insula elenă Zakinthos. Amator de şpriţuri şi fumător înrăit, Nikos Dracopoulos, manager de hotel, e la fel de popular printre români ca şi Traian Băsescu.

Are aceeaşi frizură, aceleaşi gesturi şi acelaşi râs, doar că nu conduce o ţară, ci un hotel de patru stele din Zakinthos, una dintre insulele Greciei. Nikos Dracopoulos este o apariţie pentru toţi turiştii români care, odată ce ajung aici, se freacă la ochi, se uită în jur dezorientaţi şi se potolesc după ce fac o poză cu cel despre care, de la distanţă, ai jura că este Traian Băsescu. Mai ales că nu-i lipsesc din faţă şpriţul şi ţigara, vicii care nu-i sunt străine nici preşedintelui. Dracopoulos are 48 de ani şi o experienţă de 34 de ani în industria hotelieră.

„Numai puţin, să-mi aranjez frizura, ha-ha-ha...“, spune general managerul Hotelului Majestic din staţiunea Laganas, de pe insula Zakinthos, atunci când vrem să-l fotografiem. „Am aflat că semăn cu preşedintele Băsescu în urmă cu doi ani, când primii turişti români au ajuns în Zakinthos. Se tot uitau lung la mine şi am avut impresia, la început, că e ceva în neregulă“, povesteşte Dracopoulos, care s-a obişnuit deja cu asemănarea. Rădăcinile româneşti

Sosia grecească a preşedintelui nu l-a văzut niciodată pe Traian Băsescu. „O singură dată am văzut o poză cu el, dar era mică, în telefonul unei turiste“, recunoaşte Dracopoulos. Grecul are deja o simpatie pentru preşedintele României, dar mai ales pentru ţara acestuia. Asta pentru că arborele genealogic al familiei îl poartă până la Brăila, unde au trăit un unchi al tatălui său şi nişte verişori. Dracopoulos şi-ar dori acum să-i găsească pe urmaşii acestora şi să ajungă, într-o bună zi, la mormântul bunicului, mort în anii ’20 şi îngropat undeva în Brăila.

Are o întreagă colecţie de documente rămase de la bunic - pozele cu paşaportul şi viza de România, scrisori prin care au luat legătura cu rudele din ţară. Chiar dacă nu a călcat pe pământ românesc, grecul a încercat, în repetate rânduri, să-şi caute rudele. Corespondenţa dintre el şi Piros Dracopoulos, vărul din România, s-a încheiat în 1969. „Nişte prieteni au găsit un Dracopoul în Braşov. Am sunat, dar ei nu vin din Kefalonia (insulă lângă Zakinthos - n.r.) la fel ca mine, aşa că voi căuta în continuare“. „Sângele apă nu se face“

Pentru sosia lui Băsescu este foarte important să poată lua legătura cu rudele vărului său. Şi nu doar pentru că ştie să spună „lasă-mă în pace“ şi „haide“ în limba română, ci pentru că a fost învăţat, din copilărie, că sângele apă nu se face. Odată ce va prinde un fir de legătură, Dracopoulos spune că va veni în ţară împreună cu fiul său să-şi ajute neamurile, dacă au nevoie, şi să descopere tradiţiile locului. Este convins că acestea nu au apucat să se modifice de la aderarea României la UE, pe care nu prea o vede cu ochi buni, spre deosebire de şeful nostru de stat. „Politica de la Bruxelles tinde spre uniformizare. Toţi castraveţii trebuie să fie la fel şi toate regulile sunt aceleaşi pentru toţi. Asta înseamnă că nu sunt luate în seamă identitatea fiecărui popor şi tradiţiile sale, care pot ajunge să se piardă în timp“, e de părere grecul.

"Am impresia că preşedintele vostru trebuie să fie un om educat, pentru că aspectul exterior vine din interior. Eu sunt un om bun, iar el seamănă cu mine." - Nikos Dracopoulos, manager de hotel