Barroso: Nu există nicio legătură de ordin legal între MCV şi aderarea la Schengen

Barroso: Nu există nicio legătură de ordin legal între MCV şi aderarea la Schengen

Poziţia Comisiei Europene (CE) este clară şi fără ambiguităţi: nu există nicio legătură din punct de vedere legal între criteriile Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen, a declarat astăzi, la Cotroceni, preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

Cu toate încurajările Bruxelles-ului însă, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să remarce însă dimensiunea politică privind aderarea la Schengen, precizând că trebuie accelerate măsurile prevăzute de MCV. "Consolidarea încrederii în statele membre este crucială"

"În măsura în care toate criteriile sunt îndeplinite, nu există nicio legătură din punct de vedere legal între aderarea la Spaţiul Schengen şi MCV", a declarat Barroso, precizând că "cheia este de a asigura că toate cerinţele tehnice să fie îndeplinite".

El a comentat, totodată, că "este adevărat că unele state membre sunt de părere că există o legătură între aderarea la Schengen şi MCV", fiind vorba de o chestiune de încredere.

"Consolidarea încrederii în statele membre este crucială", a spus Barroso, care a ţinut să-l felicite pe preşedintele Traian Băsescu "pentru reacţia rapidă" la criticile din ultimul raport al Comisiei Europene.

"Experţii Comisiei Europene vor fi aici săptămâna viitoare pentru a evalua progresul. Sper să ajungă la concluzia că România a adoptat MCV ca pe un sprijin pentru propria agendă de reformă", a mai spus Barroso.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că, indiferent de poziţia Comisiei Europene, decizia privind aderarea la spaţiul Schengen este una politică, a Consiliului European, iar România trebuie să se asigure că îndeplineşte criteriile MCV.

Obstacolul Olanda

Guvernul de la Haga ne condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere de progresele în reformarea sistemului judiciar.

Executivul olandez "va pleda pentru includerea a două rapoarte bianuale privind corupţia şi reforma justiţiei în România şi Bulgaria în evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor două state", se arată în acordul de coaliţie încheiat, luna trecută, între liberalii şi creştin-democraţii olandezi.

Expertiză pe fondurile UE

Un alt subiect de discuţie între Băsescu şi Barroso a fost legat de absorbţia fondurilor europene. Comisia va pune la dispoziţia guvernului de la Bucureşti o echipă de experţi care să asigure consultanţă în domeniu astfel încât banii europeni să fie folosiţi "la capacitate maximă".

"Un subiect aparte l-a constituit faptul că România are o foarte slabă absorbţie a fondurilor europene, ceea ce o pune sub riscul ca, în viitor, să aibă alocări mult mai mici. Din acest punct de vedere, domnul preşedinte Barroso ne-a asigurat că există maxima dorinţă a Comisiei Europene de a pune la dispoziţia guvernului României experţi pentru a sprijini absorbţia fondurilor europene", a declarat Traian Băsescu.