Criza economică, problema gazului şi accesarea prea lentă a fondurilor europene de către ţara noastră sunt câteva dintre subiectele de discuţie care au fost abordate astăzi în cadrul întâlnirii dintre preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, la Bruxelles. La finalul discuţiilor, preşedintele CE a precizat că problema furnizării gazelor către Europa va fi rezolvată în cel mai scurt timp. "Rusia va relua marţi dimineaţă livrările de gaze naturale către ţările europene", a asigurat Barroso.
Potrivit lui Barroso, în cadrul discuţiilor purtate cu premierul rus Vladimir Putin, acesta din urmă i-a asigurat pe oficialii europeni că "imediat ce monitorii vor fi la muncă, va fi reluată furnizarea gazului către Europa".
La finalul întâlnirii care a durat aproximativ o oră şi jumătate şi la care au participat, în afară de preşedinte, premierul Emil Boc alături de alţi miniştri ai noului Cabinet, Jose Manuel Barroso a subliniat importanţa adoptării unei politici energetice comune a României şi UE, în urma căreia să se reducă dependenţa de combustibil fosil.
"Trebuie să interconectăm din punct de vedere energetic ţările Uniunii Europene", a precizat preşedintele CE.
În acelaşi timp, Barroso a specificat că, la cererea sa, premierul ucrainian, Iulia Timoşenko, a declarat că va face o separare între gazul destinat Ucrainei şi cel pentru celelalte ţări din Europa.
Discuţia Băsescu-Putin, neimportantă pentru public
La finalul discuţiei dintre delegaţia română şi preşedintele Comisiei Europene, Traian Băsescu a dorit să pună capăt speculaţiilor din presă privitoare la modul în care a avut loc întâlnirea cu premierul rus Vladimir Putin.
"În legatură cu discuţia pe care am avut-o cu premierul rus Vladimir Putin, este o discuţie care nu trebuie şi nu are motive să fie făcută publică şi nu văd de ce aş intra în speculaţiile presei."
În continuarea conferinţei de presă, Traian Băsescu a menţionat că întâlnirea de astăzi era prevăzută să aibă loc încă din luna decembrie.
"Pentru mine ca şef al statului şi pentru noul Guvern era foarte important un prim contact cu preşedintele CE, pentru ca obiectivele noului Guvern să fie prezentate", a precizat şeful statului.
În acest sens, potrivit preşedintelui, unul dintre principalele obiective ale actualului guvern este acela al obţinerii unui raport care să permită ridicarea monitorizării pe justiţie asupra României.
În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, Băsescu a afirmat că procedurile durează prea mult şi că e nevoie de mai multă inteligenţă în această chestiune. În plus, el a spus că trebuie făcută o adaptare a procedurilor la imperativele crizei economice.
Ministerul Transporturilor, incapabil să promoveze proiecte
În acest context, preşedintele a criticat Ministerul Transporturilor deoarece toate rapoartele Comisiei Europene arată că acesta a fost incapabil să acceseze fondurile necesare demarării lucrărilor de infrastructură şi să promoveze proiecte.
Băsescu a subliniat că România este interesată şi de viziunea Comisiei cu privire la criza gazelor, generată de disputa dintre Rusia şi Ucraina.
Pe lista subiectelor de discuţie va figura şi poziţia ţării noastre vizavi de structura Comisiei Europene: „România rămâne fermă că orice formulă ar exista pentru noua comsie care va fi aleasă în toamnă, România nu poate accepta să nu fie reprezentată de un comisar”, a arătat el.
Întrebat cum comentează numirea în funcţia de şef al DGIPI a lui Virgil Ardelean, el a spus că "nu comentează problemele de politică internă la plecarea în deplasări externe".
Ştire actualizată la ora 15:40